Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ο Κοτζιάς εκλιπαρεί: Ε, όχι και Μακεδονικός στρατός, κύριε Ζάεφ...



«Ευαισθητοποιήθηκαν», αίφνης, στο υπουργείο Εξωτερικών - Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, που μίλησε για «Μακεδονικό» στρατό, σχολίαζαν: «Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών»», καθώς «αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας -εν προκειμένω, "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"»

Ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε δημόσια τοποθέτησή του σήμερα κατά την ορκωμοσία στρατιωτών, έκανε λόγο για έναν «Μακεδονικό στρατό», ο οποίος θα αποτελεί μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Απρόσμενα, ίσως, και σαν να άκουσαν για πρώτη φορά τον Ζάεφ να αποκαλεί «Μακεδόνες» τους συμπατριώτες του, από το υπουργείο Εξωτερικών απάντησαν στον επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών».

Και αυτό διότι, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας -δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"».

«Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι-χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας» είχε πει νωρίτερα ο Ζάεφ, απυθυνόμενος σε Σκοπιανούς στρατιώτες.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου