Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω στους ΑΝΕΛ που διαλύονται



Βουλευτές και κεντρικά στελέχη των ΑΝΕΛ αποχωρούν άρον άρον με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά από την ίδρυσή τους.

Με ακυβέρνητο καράβι μοιάζουν πλέον οι ΑΝΕΛ καθώς ο Πάνος Καμμένος ύστερα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που επέφερε η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του. «Ο σώζων εαυτόν...» αναφωνούν βουλευτές και κεντρικά στελέχη του κόμματος που βλέπουν το καράβι να βουλιάζει και αρκετοί πλέον να το εγκαταλείπουν άρον άρον, μέσα σε κραυγές για το Σκοπιανό.

Δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, οι ΑΝΕΛ καταγράφουν τα χαμηλότερα δημοσκοπικά ποσοστά από τη δημιουργία τους. Στο εσωτερικό του κόμματος η αναταραχή είναι έντονη και ουδείς αισιοδοξεί ότι μπορεί  να κοπάσει. Η βάση του κόμματος διαλύεται συστηματικά. Την περασμένη εβδομάδα αποχώρησαν δύο κορυφαία στελέχη που αποτελούσαν σημαία της παράταξης, ο Θανάσης Μπέλτσος και ο Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης.  
Ο Μπέλτσος ήταν ιδρυτικό στέλεχος, υποψήφιος βουλευτής το 2012 και συνδεόταν προσωπικά με τον Καμμένο. Παρόλα αυτά δεν άντεξε το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών και αποχώρησε καταγγέλλοντας τις επιλογές της ηγεσίας. «Το ταξίδι που ξεκίνησε με όνειρα και πίστη για μένα τελειώνει εδώ, πριν το όνειρο μετατραπεί σε εφιάλτη. Οταν έγραφα την Ιδρυτική Διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έκανα υπολογισμούς, κατέθετα ψυχή» σημείωσε με πικρία αποχωρώντας. 

Μάλιστα έσπευσε να προειδοποιήσει τους πρώην πολιτικούς συντρόφους του πως αν επιχειρήσουν να εξαπολύσουν εναντίον του εκστρατεία λάσπης ή τολμήσουν να διακινήσουν τα γνωστά σενάρια περί εξαγοράς του, τότε θα μιλήσει. Και προφανώς ως ιδρυτικό στέλεχος των ΑΝΕΛ έχει να πει πολλά. Ομοίως ο Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, περιφερειακός σύμβουλος στη Βόρεια Ελλάδα, αποχώρησε. Ο ίδιος διατηρούσε επί χρόνια στενή φιλία με τον Τέρενς Κουίκ και αποτελούσε τακτικό συνομιλητή του Καμμένου. Αποχώρησε εκφράζοντας την ντροπή που αισθάνθηκε για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Ο Λαζαρίδης

Την ίδια στιγμή που το κόμμα αιμορραγεί καθημερινά από περιφερειακά στελέχη, ο Πάνος Καμμένος έχει ρίξει το βάρος του στο εσωτερικό της παράταξης. Φαίνεται όμως πως οι προσπάθειές του να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα πέφτουν στο κενό. Ενδεικτικό είναι πως η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη αιφνιδίασε ακόμα και τον ίδιο. "Κανείς δεν περίμενε ότι θα αποχωρήσει" λένε στελέχη του κόμματος και παραδέχονται πως τους έπιασε στον ύπνο. Ακόμα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης παραδέχθηκε πως ήταν μεγάλη έκπληξη. Ο Λαζαρίδης βέβαια είχε ενημερώσει πριν την κίνησή του τον Καμμένο πως πλέον δεν μπορεί να σταθεί στην εκλογική του περιφέρεια από τα απειλητικά μηνύματα που δέχεται. Ωστόσο εκείνος, λέγοντάς του πως πίσω από τις απειλές κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα και  μεμονωμένα ακροδεξιά στελέχη, πίστευε πως τον καθησύχασε.

Γι' αυτό τον λόγο στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει να αμφισβητούν πως ο Καμμένος θα καταφέρει τελικά να οδηγήσει σε απάνεμο λιμάνι τους ΑΝΕΛ, αλλά και ο ίδιος - αναφέρουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη του κόμματος - έχει αρχίσει να αμφισβητεί τις αντοχές και την πίστη των βουλευτών του. Η καχυποψία γενικεύεται. 

Οι βουλευτές

Την ίδια ώρα, οι έξι εναπομείναντες βουλευτές - εκ των οποίων οι τρεις κατέχουν υπουργικούς θώκους -- φαίνεται να τραβούν δική τους ρότα. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό και παραμένει σταθερός σε αυτό αμφισβητώντας ουσιαστικά τη γραμμή Καμμένου. Η Ελενα Κουντουρά, που επίσης φαίνεται να συντάσσεται με την γραμμή Παπαχριστόπουλου, τηρεί σιγήν προς το παρόν. Η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά δέχεται ισχυρές πιέσεις  στην εκλογική της περιφέρεια, στις Σέρρες. Οπως και ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, υπό την απειλή της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Πάνος Καμμένος έχει δεχθεί εισηγήσεις να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στο Σκοπιανό που απειλεί να τον αφανίσει. Ο ίδιος όμως φαίνεται να  ευελπιστεί πως τον Αύγουστο το σκηνικό θα αλλάξει και πως η συμφωνία θα αργήσει πολύ να έρθει στην Βουλή. Ο Κώστας Ζουράρις, που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε «εμετική» τη συμφωνία, άλλαξε στάση και πλέον ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


Άννα Καραβοκύρη
TA NEA


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου