Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Βασική προϋπόθεση για τον επανακαθορισμό των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι η άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» 15.07.2018

Ο πρωθυπουργός σάς επιτέθηκε από τη Θεσσαλονίκη για την παρουσία σας στην ορκωμοσία Ερντογάν. Εσείς απαντήσατε ότι η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας. Βρήκατε, όμως, διαύλους επικοινωνίας στην Άγκυρα; Υπήρξε κάποια ενημέρωσή σας για το μέλλον των δύο Ελλήνων αξιωματικών;

«Ο κ. Τσίπρας με την στάση του απέδειξε για άλλη μια φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από τη βαθιά διχαστική του λογική, ακόμη και στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Ξέρετε, θεωρώ μικρόψυχο το να αρνείται ο πρωθυπουργός την όποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει ένας Έλληνας πολιτικός σε ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα. Δύο αξιωματικοί μας είναι άδικα φυλακισμένοι για πάνω από 4 μήνες, και έπρεπε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε ως χώρα για να τους φέρουμε πίσω. Σας βεβαιώνω ότι άκουσαν με προσοχή τις απόψεις μου για το θέμα και το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσης των δύο αξιωματικών. Επιβάλλεται να υπάρξουν και να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Τα αστεία επιχειρήματα, ότι είμαστε μαλωμένοι με τους Τούρκους και άρα τους κάνουμε μούτρα, είναι μια λογική η οποία εφαρμόζεται σε προσωπικές σχέσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στις διεθνείς σχέσεις και στο χειρισμό θεμάτων εξωτερικής πολιτικής».

Ο Ερντογάν με ενισχυμένες εξουσίες είναι ο νέος «σουλτάνος» της Τουρκίας. Πιστεύετε πως έχει τώρα λόγους να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα;

«Χωρίς αμφιβολία, ξεκινάει ένας νέος ιστορικός κύκλος στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Φιλοδοξία του είναι να γίνει ο νέος πατέρας των Τούρκων, ο νέος Κεμάλ. Πιστεύω ότι τα Ελληνοτουρκικά βρίσκονται, επί του παρόντος, χαμηλά στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου. Εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα στρατηγική έναντι της γειτονικής χώρας, με βάση και τα νέα δεδομένα στην Τουρκία. Όμως, βασική προϋπόθεση για τον επανακαθορισμό των σχέσεών μας στη βάση ενός αξιόπιστου πλαισίου είναι η άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται παράνομα στην Ανδριανούπολη».

Σύνοδος του ΝΑΤΟ Βουκουρέστι 2008 – Βρυξέλλες 2018. Πόσο διαφορετικές ήταν αυτές οι δύο εικόνες;

«Καταρχήν, είχαμε την κωμικοτραγική εικόνα ο υπουργός Άμυνας που μετέχει στη Σύνοδο και συνοδεύει τον πρωθυπουργό να διαφωνεί μαζί του. Ο κ. Τσίπρας υπερασπιζόταν τη Συμφωνία και μιλούσε για ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, και ο κ. Καμμένος μιλώντας στη διπλανή αίθουσα έλεγε ότι η Συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή. Αυτή είναι μια εικόνα που πραγματικά δεν ταιριάζει στη χώρα μας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, για να καλύψει αυτή τη φαρσοκωμωδία, και κυρίως την αναμενόμενη πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση των Σκοπίων για να αρχίσει τις ενταξιακές συζητήσεις, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο εθνικολαϊκισμού. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις τους για απελευθέρωση των 2 αξιωματικών μας, όμως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επέλεξαν για άλλη μια φορά τη λογική του διχασμού για να καλύψουν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, και άρα την πλήρη απεμπόληση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου».

Ποιο θα είναι το σκηνικό της χώρας μετά την 20ή Αυγούστου;

«Μια πρώτη γεύση πήραμε όλοι από την ψυχρολουσία στο Εurogroup, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για έξοδο από τα Μνημόνια και τις φιέστες με τις γραβάτες, οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αυστηρή εποπτεία των εταίρων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που στερούν χρήματα από την ελληνική Οικονομία και την καταδικάζουν σε αναιμική ανάπτυξη. Επίσης, οι συνταξιούχοι παρά τις επικοινωνιακές εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υποστούν τις νέες περικοπές των συντάξεών τους, τις οποίες θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Ν.Δ. τις καταψήφισε. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια και σήμερα παλεύει να φτάσει εκεί που ήμασταν το 2014. Την τριετία 2015-2017 η Ιρλανδία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 13%, η Κύπρος κατά 9,3% και η Πορτογαλία κατά 6,1%. Η Ελλάδα μόλις κατά 0,9%. Με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η Ελλάδα, αντί να συγκλίνει, αποκλίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό δημιουργεί νέες ωρολογιακές βόμβες, με σημαντικότερη αυτή του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, και περίπου 100 δισ. στις τράπεζες. Αν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ΔΕΚΟ και στους δήμους, τότε οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών φτάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Αν δεν υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα αυξήσουν “την πίτα” και θα φέρουν δουλειές, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να βγει οριστικά από την κρίση».

Τι μπορούμε να περιμένουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 για να υπάρξουν καλύτερες προοπτικές για τη χώρα;

«Μόνο με αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, που θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει προοπτική στη χώρα. Η αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας επιβάλλονται, αλλά επειδή πιστεύει σε αυτές. Μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και τις Αγορές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα προστατεύσουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% σε δύο χρόνια, και μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Επίσης, θα διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο προς όφελος των πολιτών».

Η ίδρυση νέου κόμματος από τον Δ. Καμμένο και τον Τ. Μπαλτάκο τι σημαίνει για τη Ν.Δ.;

«Απολύτως τίποτα».

Ο Γρ. Ψαριανός είπε ότι πρέπει να υπάρξει προγραμματική συνεργασία Ν.Δ. – Ποταμιού πριν από τις εκλογές. Εσείς τι λέτε;

«H κυβέρνηση της Ν.Δ., που σας βεβαιώνω ότι θα είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία, για να μπορέσει η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. Η συνεργασία όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων αποτελεί κεντρική επιλογή μας και δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο στόχος είναι μεγάλος, και όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι».

Πάμε σε τριπλές κάλπες, κ. Μπακογιάννη;

«Όλα είναι πιθανά από αυτή την κυβέρνηση, που κάνει ό,τι μπορεί για να ευτελίσει τους θεσμούς. Έχει αλλάξει τέσσερις φορές θέση για το πότε πρέπει να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Σκουρλέτης πριν από λίγους μήνες μάς έλεγε ότι βλάπτει την Αυτοδιοίκηση η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών. Και σήμερα το θεσμοθετεί. Ψήφισε την απλή αναλογική, δήθεν για να ενισχύσει την κουλτούρα των συνεργασιών. Στην πραγματικότητα θέλει να επιβάλει την κουλτούρα του χάους. Συμπέρασμα, η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη και πιστεύει ότι με τέτοια τερτίπια θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Ας μην έχει και σε αυτό αυταπάτες. Όσες κάλπες και αν στήσει, όποτε και αν τις στήσει, οι πολίτες θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου. Πάντως, μετά την εξέλιξη στο Εurogroup, έχω την αίσθηση ότι οι εθνικές εκλογές θα επισπευσθούν και θα γίνουν νωρίτερα από το Μάιο».


1 σχόλια :

  1. σωστη μεχρι κεραιας.ο πολιτικος πρεπει να ανοιγει πορτες με επιχειρηματα που θα αναγκασουν τον συνομηλητη να νιωσει αμηχανια.και σε αυτο τον τομεα η κυρια μπακογιαννη εχει MASTER!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή