Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Καταγγελία-βόμβα από το ΕΚΑΒ: Είχαμε από τις 21:50 παραλάβει νεκρό από την πυρκαγιά




Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται το σόου που έστησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας κατά την ενημέρωσή του από υπουργούς και σώματα ασφαλείας για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος αποκάλυψε ότι ήδη από τις 21:50 είχαν παραληφθεί οι πρώτοι νεκροί. Υπενθυμίζουμε πως πριν τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν σε live μετάδοση χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε νεκρούς και αγνοουμένους!

Όπως είπε ο κ. Μαθιόπουλος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ το ΕΚΑΒ ως τις 23:00 είχε παραλάβει τέσσερις νεκρούς. «Μετά σταματήσαμε γιατί είχε ενεργοποιηθεί το σχέδιο ταυτοποίησης διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και ταυτοποίησης, όταν ενεργοποιείται αυτό το σχέδιο σημαίνει ότι υπήρχαν πολλές απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τουλάχιστον τρεις υπουργοί ήξεραν για τους νεκρούς την ώρα του σόου του Τσίπρα.

Τουλάχιστον τρεις υπουργοί, ο Νίκος Τόσκας, ο Παύλος Πολάκης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ήξεραν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διψήφιος όταν ο πρωθυπουργός στις 23.30 συμμετείχε στη σύσκεψη- ενημέρωσης για τις φωτιές.

Στελέχη της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, και του Λιμενικού επιβεβαιώνουν πως λίγα λεπτά από τη στιγμή που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα, στις 19:40, γίνεται ο εντοπισμός των πρώτων νεκρών, με την κυβέρνηση να αναφέρει για πρώτη φορά τη λέξη «νεκροί» στις 2:00 τα ξημερώματα, αφού πρώτα έχει δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό θέατρο μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο όταν έκανε τη σύσκεψη ήξερε για τους νεκρούς, αλλά είχε ήδη συστήσει την Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις 00:00 το βράδυ είχε γίνει και η πρώτη σύσκεψη της ομάδας αυτής.

Αποδόμηση

Το κυβερνητικό φιάσκο με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού ξεκίνησε με τις κάμερες ανοιχτές να καταγράφουν την ενημέρωση του άρτι αφιχθέντος από το ταξίδι του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιείται σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Η ΕΡΤ ξεκινά να μεταδίδει τη σύσκεψη με εικόνα και ήχο. Ο πρωθυπουργός ρωτά επιμόνως πόσες εστίες έχουμε στην Κινέτα και ενημερώνεται για περισσότερο από 2 λεπτά για τα μέτωπα εκεί. Ο Παύλος Πολάκης κοιτάει νευρικά το κινητό του και όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούν με ενδιαφέρουν την παρουσίαση του υπαρχηγού Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Αν και ο αρχηγός ρωτά τον υπαρχηγό τι γίνεται στη Ραφήνα, εκείνος συνεχίζει την ενημέρωση λέγοντας την κατάσταση των πυρκαγιών στα Χανιά, στο Λουτράκι και τελευταία αναφέρει τη Ραφήνα (!), όπου τονίζει ότι «δεν έχουν ενεργό μέτωπο σε δάσος αυτή τη στιγμή, είναι σε ύφεση, είναι αυτό που κατέβηκε στον Ν. Βουτζά».

Ο πρωθυπουργός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπογραμμίζει ότι είναι κατοικημένες περιοχές και ρωτά δύο φορές με αγωνία για τις κατασκηνώσεις, αυτές για τις οποίες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε στο συντάκτη του «Ε.Τ.» στη συνέντευξη Τύπου να μην τις επικαλείται γιατί έχουν διαφορετική δομή από έναν οικισμό.

Ψέμα 1ο

Στα περισσότερο από τα 11,5 λεπτά που η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά δεν έγινε ούτε μία αναφορά για νεκρούς και για την κρισιμότητα της κατάστασης. Αντίθετα, όλοι παρουσίαζαν μία διαχειρίσιμη κατάσταση. Ο υπαρχηγός έλεγε ότι «το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση, αλλά με τη φωτιά όπως πέρασε κάηκαν κάποια σπίτια γιατί έχει δοθεί προτεραιότητα να σώσουμε τον κόσμο να πάει σε ασφαλές σημείο». Νίκος Τόσκας και Παύλος Πολάκης είπαν χαρακτηριστικά ότι «ήταν ένας εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα λιμανάκι, το Κόκκινο Λιμανάκι, και το Μάτι. Τους μεταφέραμε από εκεί.

Συνεχίζεται η επιχείρηση προς το λιμάνι της Ραφήνας», με τον δεύτερο να συμπληρώνει: «Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθαν με το πλωτό του Λιμενικού και τώρα μαζεύονται οι άλλοι και τους φέρνουν στη Ραφήνα. Οποιοι είναι τραυματίες μεταφέρονται σε Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμό και ΚΑΤ».

Με δηλώσεις τους 4 στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας αποδεικνύουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας ήξερε την κρισιμότητα. Συγκεκριμένα:

«Γύρω στις 23:30 ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα, αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό», ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος, διοικητής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
«Η πρώτη κλήση για νεκρό από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ έγινε στις 20:40 και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε περιστατικά περίπου στις 21:50 – 21:55», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος.
«Φτάσαμε στο σημείο και ήταν ακόμα μέρα -απόγευμα-. όπου και αντικρίσαμε εγκλωβισμένους μέσα στη θάλασσα και σύντομα εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα», ανέφερε ο διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαλτάκος.
«Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας», είπε ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Ψέμα 2ο

Στην ενημέρωση έλειπε ένας από τους βασικούς υπουργούς, ενδεικτικό της υποτίμησης του τι συνέβαινε στη θάλασσα εκείνη τη νύχτα. Ο,τι δηλαδή περίπου 1.500 είχαν εγκλωβιστεί στις βραχώδεις ακτές της περιοχής, με αρκετούς να γλιτώνουν από φωτιά και τελικά να πεθαίνουν από πνιγμό, άλλοι να παραμένουν περισσότερες από 5 ώρες στη θάλασσα παρασυρόμενοι από τα ρεύματα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, έλειπαν και από τη συνέντευξη Τύπου-φιάσκο της Πέμπτης. Το ρόλο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για το τι συνέβαινε στη θάλασσα ανέλαβαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Παύλος Πολάκης. Οταν ο πρωθυπουργός ρώτησε αν υπάρχει εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι, οι δύο υπουργοί αναφέρουν ένα γενικόλογο ότι υπήρχαν, αλλά έχουν μεταφερθεί, με την επιχείρηση να είναι σε εξέλιξη.

Από τις 7:10 το Λιμενικό Σώμα είχε εικόνα του απόλυτου πανικού και στη σύσκεψη δεν αναφέρθηκε σχεδόν τίποτα.

Ψέμα 3ο

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας στο χαρτί του, ρωτά τον υπαρχηγό: «Φαντάζομαι, έχετε το σύνολο των επιχειρήσεων εκεί», για να εισπράξει την απάντηση: «Το μεγαλύτερο μέρος». Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος ήταν στην Κινέτα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη επιχείρησαν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος διαδοχικά 5 αεροσκάφη Canadair και 5 ελικόπτερα. Οπως αναφέρει η Πυροσβεστική: «Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα», κάτι που δεν έκαναν στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Σε αυτή τη φωτιά την κρίσιμη ώρα έλαβαν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη Canadair και 1 ελικόπτερο.

Η Κουρουμπλής γνώριζε, ο Μπαλτάκος ανασκεύασε
Η ανασκευαστική δήλωση του διοικητή της Μονάδας Υποβρύχιας Αποστολών για την αρχική του δήλωση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ήξερε για νεκρούς στη θάλασσα πριν νυχτώσει ήταν ένας ακόμη κρίκος στο κυβερνητικό αλαλούμ.

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα και είχαν ενημερώσει το υπουργείο, με την πολιτική ηγεσία να μην αναφέρει κάτι για να μην προκληθεί πρόσθετη αναστάτωση.

Λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό από το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, το απόγευμα της Δευτέρας, σημείωσε ότι αξιολόγησε την πληροφορία ως μη ασφαλή. Ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία», αλλά δεν αξιολογήθηκε ως «ασφαλής», αφού αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν στη θάλασσα.

Αργά το απόγευμα ο Δημήτρης Μπαλτάκος δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι «μόνον όταν ήρθαν ειδικοί πιστοποιήθηκε πως ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους. Εμείς όντως εντοπίσαμε νεκρούς, απλά γνωρίζουμε ότι είναι νεκροί σήμερα που μιλάμε. Τη στιγμή που εμείς τους εντοπίσαμε, οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμη. Δεν ήταν δηλαδή δυνατόν κανείς άνθρωπος, παρά μόνο εξειδικευμένη υπηρεσία, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ότι ήταν όντως άνθρωποι αυτό το οποίο βλέπαμε, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Λεπτό… λεπτό

16.49 Ξεσπά η φωτιά στο βουνό της Πεντέλης σε χαμηλή βλάστηση.
17.00 Ο Δήμος Αθηναίων και ΕΛ.ΑΣ. αστραπιαία εκκενώνουν τις παιδικές κατασκηνώσεις.
17.45 . Ωρα μηδέν. Οσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει μέχρι εκείνη την ώρα από τον οικισμό Μάτι εγκλωβίζονται μία ώρα αργότερα μέσα στα στενά παλεύοντας για τη ζωή τους.
18.00 Η φωτιά κατακαίει τον Ν. Βουτζά.
18.10 Δίνεται η εισήγηση από την Πυροσβεστική προς Περιφέρεια και δήμο για εκκένωση των περιοχών. Η φωτιά όμως ήδη κατέκαιγε τον Νέο Βουτζά.
18:13 Η φωτιά φτάνει στη Λεωφόρο Μαραθώνος και κλείνει ο δρόμος.
18.18Καταγράφεται πρώτο πέρασμα των 3 χιλιομέτρων φωτιάς στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος.
18.30 Η φωτιά φτάνει στο Μάτι. Ξεκινάει ο απόλυτος Γολγοθάς.
18.59 Καταγράφεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας η πρώτη κλήση για διάσωση.
19.15 Η φωτιά έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Δεκάδες οδηγοί εγκλωβίζονται μέσα στα οχήματα, άλλοι τα εγκαταλείπουν και τρέχουν και καταλήγουν σε γκρεμούς. Η απόλυτη φρίκη έχει ολοκληρωθεί.
19.20 Σκάφος του Λιμενικού ξεκινάει να πηγαίνει στις παραλίες.
20.30 Γίνεται η πρώτη αναφορά ότι εντοπίστηκε νεκρός. Ο ένας φορέας παραπέμπει στον άλλον (ΕΚΕΠΥ-Πυροσβεστικό Σώμα-υπουργείο Υγείας- ΕΚΑΒ) διαψεύδοντας εμμέσως την αναφορά.
20:40 Εγινε η πρώτη κλήση για νεκρό από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ, με το ΕΚΑΒ να φτάνει 21:50-21:55.
23:30 «Ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα, αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό», ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος, διοικητής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
23.45 Πραγματοποιείται η σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Καμία αναφορά σε νεκρούς, όλα παρουσιάζονται διαχειρίσιμα. Κουβεντιάζουν πρώτα για τις φωτιές σε Χανιά, Κινέτα και Λουτράκι και τελευταία για Ραφήνα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου