Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Ο κύβος ερρίφθη, εκλογές τον Μάιο του 2019 - Όλος ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα



Εκλογές τον Μάιο του 2019 φαίνεται πως έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς έχει τους λόγους του, για τους οποίους τις τοποθετεί χρονικά τότε.

Το βέβαιο είναι πως ο ίδιος δεν θα αναγκαστεί να περάσει από τη βουλή την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια παίρνοντας πάνω του όλο το πολιτικό βάρος, καθώς και να πέσει η κυβέρνηση λόγω της άρνησης από τον Πάνο Καμμένο να την ψηφίσει, δεν θα χάσει τίποτα απολύτως γιατί έτσι και αλλιώς η απόφασή του είναι να τις προκηρύξει για τότε.

Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν λένε ως πιθανή ημερομηνία των την 26η Μαΐου καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα βήματα από τα Σκόπια που στην περίπτωση που έχει περάσει την απόφαση ο κ. Ζάεφ, τότε χρονικά με πολύ μικρή απόκλιση θα έχουμε φτάσει περίπου μέχρι Μάρτη ή Απρίλη ώστε να χρειαστεί να κάνει και τα δικά της βήματα η δική μας πλευρά.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στις επικοινωνίες που έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από την χώρα του φτάνοντας μέχρι και το δημοψήφισμα που εκτιμά ότι θα το κερδίσει.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος το δημοψήφισμα υπέρ του Σκοπιανού πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται ο ίδιος να κάνει ρελάνς και να προκηρύξει ακόμη και εθνικές εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα έτσι ώστε αν τις κερδίσει να έχει καταφέρει να αυξήσει αν μπορέσει τις βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο για να μπορέσει στη συνέχεια να περάσει αν τα καταφέρει και την αλλαγή του Συντάγματος καθώς μέχρι τώρα το εθνικιστικό κόμμα VMR δεν ψηφίζει κάτι ανάλογο και ούτε πρόκειται απ´ ότι φαίνεται να αλλάξει στάση.

Η σκέψη για εκλογές στα Σκόπια είναι κάτι που ο κ. Ζάεφ το σκέφτεται και φαίνεται να το έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του, ανάμεσα και στον κ. Τσίπρα ώστε να γνωρίζει τους σχεδιασμούς του και να ξέρει τα επόμενα βήματα. Αν ο κ. Ζάεφ καταφέρει και κάνει πραγματικότητα τη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Τσίπρα στις Πρέσπες πριν τρεις εβδομάδες τότε θα έρθει στην ελληνική βουλή έχοντας ξεμπλέξει από όλες τις διαδικασίες στη γειτονική χώρα περίπου τον Μάρτιο του 2019 και αν επιμένει και τότε ο κ. Καμμένος ότι δεν θα την ψηφίσει, οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη για τον κ. Τσίπρα που έτσι και αλλιώς έχει αποφασίσει να τις κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές. Δύο κάλπες ώστε να εκτονωθεί στη μια η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και στη δεύτερη αν καταφέρει να βγει ο ίδιος νικητής.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα ξεπεράσει τον κάβο του ονόματος για να πάρει πάνω του το βάρος της συμφωνίας που έχει προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές και πολικές αντιδράσεις και δεν θα αναγκαστεί να κυρώσει με την ψήφο του τη συμφωνία. Αν οι εκλογές τον αναδείξουν νικητή και καταφέρει να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη τότε στη συνέχεια δεν θα έχει καμία απολύτως δυσκολία και μέσα από τη νέα αναβάπτιση της λαϊκής ετυμηγορίας θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια μετά Βαΐων και κλάδων.

Για αυτό και τα όσα αναφέρει ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος για τη συμφωνία δεν αποτελούν πολιτικό κίνδυνο για τον κ. Τσίπρα και δεν είναι ρίσκο για την κυβέρνηση του. Ο υπουργός άμυνας λέει αυτά που πιστεύει για τη συμφωνία με τα Σκόπια παραμένοντας πιστός στις διακηρύξεις του, δεν θα ψηφίσει ο ίδιος και το κόμμα του όταν έρθει στη βουλή προς κύρωση, ο κ. Τσίπρας τότε θα πει ότι δεν μπορεί να προσχωρήσει η κυβέρνησή του, έχοντας χάσει τη δεδηλωμένη και θα πάει σε εκλογές όπως ακριβώς το είχε σχεδιάσει εξ αρχής λέγοντας ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έως το 2019 είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε η τετραετία και λύθηκαν τόσα πολλά που εκκρεμούσαν. Η χρονική αυτή πορεία τόσο της χώρας μας αλλά και πολύ περισσότερο των Σκοπίων βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση από τις ΗΠΑ που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με τις δυο πολιτικές ηγεσίες καθώς ενθαρρύνεται από το οβάλ γραφείο οι πρωτοβουλίες Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση του ονόματος.

Βέβαια η αντιπολίτευση συνολικά έχει γνώση του συγκεκριμένου σχεδίου και για αυτό το λόγο θεωρεί ότι η χώρα ήδη έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς με τα όσα εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας και κυρίως όσα εξαγγείλει στα εγκαίνια της ΔΕθ που εκεί θα είναι και τυπικά η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αν στο μεταξύ δεν μεσολαβήσει κάτι άλλο και αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο γιατί αλλιώς ο σχεδιασμός του είναι αυτός και δεν τον αλλάζει όπως λέει σε συνομιλητές του και πέραν του μεγάρου Μαξίμου.


Βαγγέλης Γιακουμής
Πηγή : thecaller.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου