Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

O Καναδάς νομιμοποιεί τη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης και δίνει θάρρος σε Καρανίκα - ΣΥΡΙΖΑ



Δώσε θάρρος στον Καρανίκα και τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η τρίτη χώρα η Ελλάδα παγκοσμίως που θα  γεμίσει μπάφο την κοινωνία.

Διαβάσαμε στο skai.gr

Νόμιμα θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο οι Καναδοί να αγοράζουν και να κάνουν χρήση κάνναβης καθώς το κοινοβούλιο του Καναδά ενέκρινε χθες τη ψυχαγωγική χρήση της σε εθνικό επίπεδο.

Ο νόμος για την κάνναβη πέρασε το τελικό εμπόδιο την Τρίτη στη Γερουσία με 52 έναντι 29 ψήφων.

Οι γερουσιαστές, βάσει του Συντάγματος δεν μπορούσαν να μην εγκρίνουν το νομοσχέδιο, αφού είχε ήδη περάσει από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές. Ωστόσο μπορούσαν να προτείνουν νέες τροποποιήσεις.

Τώρα το νομοσχέδιο μένει να πάρει τη βασιλική έγκριση, κάτι που όμως θεωρείται τυπικό.

Ο Καναδάς έτσι, γίνεται η δεύτερη χώρα σε όλο τον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας. 

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά.

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την πώληση κάνναβης για αναψυχή τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ψήφισαν επίσης για τη νομιμοποίησή της. 

Η κατοχή κάνναβης αποτελούσε εγκληματική πράξη στον Καναδά από το 1923, αλλά η ιατρική της χρήση είναι νόμιμη από το 2001.

Ο πρωθυπουργός Τζαστιν Τριντό έγραψε στο twitter ότι μέχρι τώρα «ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να αγοράζουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να θησαυρίζουν».

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες αντιτάχθηκαν στο νέο νόμο, με την αντιπολίτευση και τις αυτόχθονες ομάδες να εκφράζουν ανησυχίες.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στις επαρχίες και στις νομαρχίες, οκτώ έως 12 εβδομάδες για τη δημιουργία της νέας αγοράς μαριχουάνας. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει επίσης στις βιομηχανίες και τις αστυνομικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για το νέο νομικό πλαίσιο.

Το 2015, οι Καναδοί εκτιμάται ότι δαπάνησαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά για την αγορά κάνναβης, σχεδόν όσα δίνουν και για το κρασί.

Οι ενήλικες στον Καναδά θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους δημοσίως έως και 30 γραμμάρια κάνναβης. Τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη δεν θα είναι αμέσως διαθέσιμα προς πώληση, αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση της νομοθεσίας. Αυτή η καθυστέρηση έχει στόχο να δώσει στην κυβέρνηση το απαραίτητο περιθώριο για να μπορέσει να ρυθμίσει την αγορά τους.

Η ελάχιστη νόμιμη ηλικία για να αγοράσει και να καταναλώσει κάποιος μαριχουάνα έχει οριστεί ομοσπονδιακά στα 18, αλλά ορισμένες επαρχίες έχουν επιλέξει να ορίσουν την ηλικία αυτή στα 19.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου