Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Νέα ρύθμιση με κούρεμα για χρέη σε ταμεία και εφορία



«Κούρεμα» χρεών έως 50% από το αρχικό κεφάλαιο εφόσον η οφειλή ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, αύξηση του ορίου ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, από τις 50.000 στις 125.000 ευρώ και ένταξη σε καθεστώς διακανονισμού χρεών μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2017 προβλέπει η νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές στο φάσμα της διευθέτησης οφειλών προς τα Ταμεία. Ανάλογες διευκολύνσεις προβλέπει αντίστοιχη απόφαση για χρέη στην εφορία.

Οι δυο αποφάσεις υπογράφτηκαν χθες. Οσον αφορά τα χρέη προς τα Ταμεία, με την προηγούμενη απόφαση (που είχε υπογραφεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017), ρυθμίζονταν οφειλές έως 50.000 ευρώ και είχαν μείνει απέξω τα χρέη του 2017. Σε αυτή την απόφαση παρέχονταν διευκολύνσεις αλλά δεν υπήρχε «κούρεμα» κεφαλαίου, παρά μόνον τόκων και προστίμων έως 85%.

Επιπρόσθετα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για όσους χρωστούσαν πάνω από 50.000 ευρώ. Και ακόμη, δεν προβλεπόταν διάταξη για «κούρεμα» από τη βασική οφειλή (κεφάλαιο).

Η νέα απόφαση διευρύνει τα όρια ρύθμισης χρεών στα Ταμεία από τις 50.000 ευρώ στις 125.000 ευρώ. Αναλόγως διευρύνονται και τα όρια ρυθμίσεων για χρέη στην εφορία.

Στην παράγραφο 4 της απόφασης που υπέγραψαν η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, αναφέρεται ότι η φράση «έως 50.000 ευρώ» που υπήρχε στην παλιά απόφαση για τις ρυθμίσεις, αντικαθίσταται από τη φράση «έως 125.000 ευρώ».

Σε άλλο σημείο της απόφασης προβλέπεται η δυνατότητα του ΚΕΑΟ να προβαίνει αυτόνομα σε ρυθμίσεις για μεμονωμένες ή σωρευτικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 125.000 ευρώ, με βασική προϋπόθεση την τεκμηριωμένη από οικονομική μελέτη, βιωσιμότητα της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΚΕΑΟ θα προχωρά στη διαγραφή του 85% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων που βαρύνουν την οφειλή και η λύση ρύθμισης που θα προτείνεται θα έχει και «κούρεμα» από τη βασική οφειλή (κεφάλαιο) μέχρι το 50%! Το «κούρεμα» του χρέους θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η βιωσιμότητα της επιχείρησης, τα εχέγγυα που διασφαλίζουν την οφειλή (ακίνητα, μετρητά, καταθέσεις), αλλά και η ικανότητα αποπληρωμής δόσεων και τρεχουσών εισφορών.

Οι ρυθμίσεις αυτές (για ποσά άνω των 125.000 ευρώ) θα είναι εξατομικευμένες και εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι δόσεις θα καθορίζονται όμως με βάση καθαρά οικονομικά στοιχεία και μπορεί να φτάνουν τις 120.

Κώστας Κατίκος
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου