Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Υπάλληλοι των ταμείων διαψεύδουν την κυβέρνηση για το «πλεόνασμα» στον ΕΦΚΑ



«Αδειάζουν» την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν πληθώρα κενών στον μηχανισμό έκδοσης συντάξεων.

Λογιστικό κόλπο της κυβέρνησης για τον υπολογισμό του πλεονάσματος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία, απορρίπτοντας το επιχείρημα κυβερνητικών στελεχών ότι το αποτέλεσμα του ΕΦΚΑ μπορεί να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων.

Σε ανάλυσή της, η ομοσπονδία εργαζόμενων στην κοινωνική ασφάλιση υποστηρίζει πως αντί για πλεόνασμα 750 εκατομμυρίων ευρώ ο ΕΦΚΑ έχει πραγματικό έλλειμμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως αναφέρουν, το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης του ΕΦΚΑ οφείλεται σε κρατική χρηματοδότηση, άμεση ή έμμεση, κι όχι σε τόνωση των εισφορών.

Το μεγαλύτερο «τρυκ» όμως, σύμφωνα πάντα με ομοσπονδία, είναι ότι τεχνηέντως καταβαλλόμενες συντάξεις δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του φορέα αλλά καλύφθηκαν από έκτακτη επιχορήγηση 885 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αντί δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση να καταβάλλουν ένα μεγάλο αριθμό επιπλέον συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων, κατέβαλλαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017 - «βαφτίζοντας» ένα μέρος ληξιπρόθεσμες - και οι οποίες θα πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν πως ο νόμος Κατρούγκαλου φέρνει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις ανακοίνωσαν, με μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας και όσοι ελάμβαναν ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται μετά το 2019.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι σε επτά περιπτώσεις δεν υπάρχει λογισμικό για να βγουν οι νέες συντάξεις, οι οποίες θα καθυστερήσουν δραματικά.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου