Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Εφορία κάθε μήνα! Τι λένε οι πολίτες – Οργή για το αιώνιο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ



Η είδηση για τις αλλαγές στον τρόπο που θα πληρώνουμε τους φόρους με την εφορία να εξοφλείται με τον μήνα και με τους πολίτες να πληρώνουν 12 φορές τον χρόνο για κάποιους ακούγεται σαν ανάσα και για άλλους σαν καταδίκη.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ κάθε μήνα. Για να εξασφαλίσει τα έσοδα που προϋπολογίζει από τους φόρους το κράτος βάζει προκαταβολή με βάση το εκκαθαριστικό της προηγούμενης χρονιάς.

Το σχέδιο προβλέπει να ακολουθηθεί το σύστημα που ακολουθείται αυτή τη στιγμή για τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους σε όλο το φάσμα των φορολογουμένων, δηλαδή, και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους αγρότες και να συμπεριλάβει όλους τους φόρους, όπως είναι ο φόρος των ακινήτων.
Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κάθε μήνα, από την αρχή κάθε χρόνου, προκαταβολικά τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση τα εισοδήματα και τα ακίνητα που δήλωσαν το περασμένο έτος.

Το newsit.gr ρώτησε πολίτες όλων των κατηγοριών πως αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο και αν τους βοηθά η ρύθμιση αυτή. Όμως, η πληρωμή της εφορίας ποτέ και για κανέναν δεν ήταν ευχάριστη υπόθεση, ειδικά με φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επώδυνο χαράτσι, ουδόλως ανταποδοτικό που μόνο στόχο έχει να γεμίζει τα ταμεία και να αδειάζει τις τσέπες των πολιτών. Με άλλα λόγια, γκρίνια και απογοήτευση κυριαρχούν και πως να μην συμβαίνει αυτό σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πληρώνει φόρους βλέποντας ταυτόχρονα το εισόδημα των πολιτών να μειώνεται δραματικά.

Τι είπαν οι πολίτες για την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις

Δημόσιος υπάλληλος, 55 ετών

Βεβαίως να με βοηθήσει να πληρώσω πιο εύκολα παρόλο που καταλαβαίνω ότι αυτό ευνοεί στην ουσία την κυβέρνηση.

Ιδιωτικός υπάλληλος 45 ετών 2 παιδιά

Είναι πραγματικά μια ανάσα. Ο ΕΝΦΙΑ μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια. Για την κύρια κατοικία και το εξοχικό στο χωριό δίνουμε κοντά στα 1000 ευρώ τον χρόνο.  Αυτά τα σπίτια δεν μας τα χάρισαν. Τα δουλέψαμε εμείς και οι γονείς μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνουμε χαράτσι. Είναι άδικο. Τουλάχιστον ας το πληρώνουμε με δόσεις μέχρι να καταργηθεί.

Άνεργη 27 ετών

Θεωρώ οτι σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις θα μου φανεί λιγότερο στην τσέπη μου! Ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός πως θα πληρώσω τα ίδια λεφτά απλά σε περισσότερες δόσεις! Η κυβέρνηση θα έπρεπε να φροντίσει να τον καταργήσει και όχι να αυξήσει τις δόσεις! Σε τελική ανάλυση τα ίδια λεφτά θα μπουν στο ταμείο και η μόνη που θα επωφεληθεί ειναι η κυβέρνηση η οποία αύξησε τις δόσεις ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος και όχι να ελαφρύνει τις οικονομικές επιβαρύνσεις του μέσου έλληνα πολίτη.

Δημόσιος υπάλληλος 50 ετών 2 παιδιά

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο με αυτές τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας είναι ένα μέτρο το οποίο συντελεί στο γενικό γονάτισμα του οικογενειακού προυπολογισμού και κατα επέκταση στην συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών στα μέλη μιας οικογένειας. Το να πληρώνεται το χαράτσι αυτό σε 12 μήνες λειτουργεί ως πλασίμπο θεραπεία στο γενικό αλαλούμ μιας οικονομίας που κάνει τον Έλληνα πολίτη να βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στον ύπνο του. Δόσεις στο ρεύμα, δόσεις στο τηλέφωνο, δόσεις στην εφορία, δόσεις στον μπακάλη, στον μεγαλοεπιχειρειματία, δόσεις για μια ζωή που μας δόθηκε, χαρίστηκε για να την ξεζουμίζουν οι απάνθρωποι που μας κυβερνούν. Όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή
Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου