Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ντόρα Μπακογιάννη : Δεν φοβόμαστε τίποτα από τα αρχεία του Κοτζιά



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», στον δημοσιογράφο Κ. Παπαχλιμίντζο

1. Τον Αύγουστο φαίνεται πως κλείνει η μνημονιακή περίοδος και ξεκινά η περίοδος της αυστηρής εποπτείας. Τι περιθώρια θα έχει μια κυβέρνηση της ΝΔ να ασκήσει τη δική της πολιτική

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και δεν υπάρχουν και κουμπιά τα οποία θα πατήσουμε και αυτόματα θα αλλάξουν τα πράγματα. Όμως μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που έχει σχέδιο και ξέρει πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα, μπορεί να επιβάλει την πολιτική της. Η προτεραιότητά μας είναι μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, διευκόλυνση και ενίσχυση των επενδύσεων που θα δώσουν δουλειές και ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Θέλω στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι των δανειστών και εταίρων η υψηλή φορολογία και τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγίζουν την αγορά και καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

2. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018; Με ποιον μπορεί να συνεργαστεί κυβερνητικά η ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία;

Ακούστε, θα αποφύγω να κάνω πρόβλεψη γιατί από αυτή την κυβέρνηση τα έχουμε δει όλα. Σε κάθε περίπτωση μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προσφύγει σε κάλπες λίγους μήνες μετά τις νέες περικοπές των συντάξεων που θα πλήξουν τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία για να μπορέσει η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. Αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή μας, που δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο σας δηλώνω ότι θα εκπλήξει πολλούς και πάντως όσους δεν διαβάζουν σωστά την ελληνική κοινωνία.

3. Είμαστε κοντά σε επίλυση του Σκοπιανού; Τα συλλαλητήρια βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή;

Δεν το γνωρίζω, διότι η ενημέρωση την οποία έχουμε από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη. Και δεν θέλω να σχολιάσω δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μετατρέψει ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα σε ένα ακόμη θέμα διχασμού του ελληνικού λαού. Τα συλλαλητήρια θα μπορούσαν έως ένα σημείο να βοηθήσουν διαπραγματευτικά την κυβέρνηση, όμως η πάγια άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να ασκείται η εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια.

4. Είχε προτείνει η ΝΔ ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς; Ποια ονομασία είχατε συζητήσει ως Υπουργός Εξωτερικών;

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτείνει ποτέ την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια». Και σε ό,τι με αφορά ουδέποτε συζήτησα μια τέτοια ονομασία. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν συγκεκριμένη: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Αυτό προϋπέθετε συνταγματική αλλαγή και απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών διατάξεων. Αυτή τη θέση μας την έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τρεις φορές μέχρι σήμερα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν πέσει διάφορα ονόματα στα οποία όμως δεν συμφωνήσαμε ποτέ Η αδιαλλαξία και ο εθνικισμός του Γκρουέφσκι δεν βοήθησε να βρεθεί λύση και έτσι καταλήξαμε στην απόφαση του Βουκουρεστίου. Ταυτόχρονα όμως είχαμε πείσει τη διεθνή κοινότητα για τα εθνικά μας δίκαια αλλά και την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση. Πάντως η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την δημοσιοποίηση των εγγράφων με την οποία απειλεί ο κ. Κοτζιάς και σίγουρα είναι υπερήφανη για την διαπραγμάτευση που κάναμε. Αν ο υπουργός θέλει να κάνει φέιγ βολάν τα έγγραφα θα δείξει στη πράξη την έλλειψη σοβαρότητας που τον χαρακτηρίζει.

5. Θα ψηφίζατε στη Βουλή τυχόν συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα περιείχε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων;

Δυστυχώς η ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα προέρχεται από την άλλη πλευρά. Πρέπει να γνωρίζω το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας για να διαμορφώσω άποψη. Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

6. Η έξοδος της χώρας στις αγορές γίνεται σταδιακά πιο ακριβή. Πρέπει να προσφύγουμε στην προληπτική γραμμή στήριξης;

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα το οποίο θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Οι παλικαρισμοί του κ. Τσίπρα δεν βοηθούν τη χώρα. Πρέπει με ρεαλισμό να δούμε τι είναι αυτό που θα βοηθήσει την οικονομία να έχει χαμηλά επιτόκια δανεισμού για να μπορέσει επιτέλους μετά από οκτώ χρόνια να σταθεί στα πόδια της. Θυμίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας από τα αδιάθετα 27 δισ ευρώ από το δάνειο του τρίτου μνημονίου, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσότακης.

7. Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας υποστηρίζει ότι η χώρα του «δεν μπορεί να γίνει ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης». Χρειάζεται και η Ελλάδα να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό;

Καταρχήν η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει πιο αποτελεσματική γραμμή στο μεταναστευτικό. Εμείς έχουμε προτείνει εδώ και δύο χρόνια τι ακριβώς πρέπει να γίνει και με δύο λόγια επιβάλλεται επαναπατρισμός των οικονομικών μεταναστών και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Η τελευταία εξέλιξη με την Τουρκία μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Τυχόν ακύρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και πρόβλημα για την Ευρώπη η οποία δεν μπορεί να αρκείται σε δηλώσεις.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου