Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Κυρ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία οδηγεί σε τετελεσμένα



Ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία, όπως είπε, επιβάλλει «τετελεσμένα που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα». Προαναγγέλλοντας την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, έκανε λόγο για «θεσμικό εκτροχιασμό», καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία που δεν είναι σαφές αν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι όσοι πουν «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας, θα έχουν και ακέραιη την ευθύνη της υπογραφής μιας «κακής» συμφωνίας, η οποία, «θα φέρει προφανώς και την υπογραφή των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου». Και θέτουν τον πήχυ της απαραίτητης εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού πριν υπογράψει τη συμφωνία στα 154 «όχι» στην πρόταση μομφής.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε υπόνοιες ότι η σπουδή του πρωθυπουργού να φθάσει σε συμφωνία ίσως να συνδέεται με ανταλλάγματα που προσδοκά στο πεδίο της οικονομίας, ενώ μίλησε για «συνειδητή επιλογή» του κ. Τσίπρα να διχάσει και να αποπροσανατολίσει από τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου. Εκτεταμένη αναφορά έκανε στη διάσταση εντός της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο κ. Καμμένος διαφωνεί με τη συμφωνία «με τρόπο ανοιχτό και προκλητικό». «Ετσι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται την Κυριακή, στις Πρέσπες, να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία δεσμεύει τη χώρα, χωρίς να έχει, καν, διαπιστωθεί αν στο θέμα αυτό υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χωρίς να διαθέτει καν την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο δεν συνεδρίασε καν για το αυτό θέμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι ανεύθυνο και ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα προκειμένου εσείς να μην παραδώσετε την εξουσία» και περιγράφοντας την πρόταση δυσπιστίας ως προσπάθεια αποτροπής του «θεσμικού εκτροχιασμού». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε ειδική αναφορά στον Κώστα Καραμανλή. «Ερχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Και άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι. Να σας θυμίσω ότι εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι», σημείωσε. Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα αναφέρεται διαρκώς στο παρελθόν της Ν.Δ., κάτι που διεφάνη από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Οπως το έθετε πηγή της Ν.Δ., «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε συμφωνία για να απολογηθούμε γι’ αυτήν. Απολογούμενος είναι ο κ. Τσίπρας».

Η βασική επιδίωξη της Ν.Δ. περιγράφεται από την πρόταση που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Ν.Δ., των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, του πρώην προέδρου του κόμματος Β. Μεϊμαράκη και σύσσωμης της Κ.Ο. Η πρόταση είναι σκοπίμως διατυπωμένη έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τη συμφωνία και την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού να την υπογράψει. Οπως έλεγαν από την Πειραιώς, «εκλαμβάνουμε όσους πουν όχι στην πρότασή μας, ως συμμέτοχους στην υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας». «Η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα», επισημαίνεται, καθώς και ότι η Ν.Δ. οφείλει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της δίνει το Σύνταγμα για να αποτρέψει τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου