Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Alert: Αναζητείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χωρίς γραβάτα



Που είναι ο Ευκλείδης; Παλαιοί και νέοι σύντροφοι του υπουργού Οικονομικών έχουν σημάνει… συναγερμό αναζητώντας τον κ. Τσακαλώτο ο οποίος μετά τη μεταμεσονύχτια συνέντευξη τύπου από το Λουξεμβούργο, έχει εξαφανιστεί.

Αφότου ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος δεν έδωσε σημεία ζωής. Το κυριότερο: Δεν πήγε στη φιέστα που στήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο την Παρασκευή, δεν ήταν μεταξύ των χειροκροτητών του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου, όταν αυτοί έβαζαν κι έβγαζαν τις γραβάτες.

«Σε καμιά περίπτωση ο Ευκλείδης δεν θα έβαζε γραβάτα», λένε όσοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του «βρετανού» της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι έκανε τη δουλειά που του ανατέθηκε, την έφερε εις πέρας, κατά την κυβέρνηση επιτυχημένα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πανηγυρίζουν, ούτε να στήνουν παραστάσεις για μια νίκη που ακόμη δε θεωρείται δεδομένη.

Η απουσία του υπουργού Οικονομικών βεβαίως και δεν πέρασε απαρατήρητη από τους υπουργούς και τα στελέχη που «διαγκωνίστηκαν» για να πάρουν μια θέση με θέα… τη γραβάτα του Αλέξη. Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε τον Τσακαλώτο λέγοντας ότι τα ξενύχτια και η κούραση δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στη γιορτή, αλλά μάλλον ήταν μια προσπάθεια περισσότερο να τον δικαιολογήσει.

Ο υπουργός από το βράδυ της Πέμπτης έχει επιλέξει τη σιωπή, όπως βεβαίως και ο στενός του συνεργάτης, ο έτερος της επιτυχίας στη μακρινή διαδρομή μέχρι το Eurogroup, Γιώργος Χουλιαράκης. Ούτε παρουσίες, ούτε συνεντεύξεις, ούτε δηλώσεις ή διαρροές και βεβαίως ούτε συμμετοχή σε φιέστες.

Γνωρίζουν την κατάσταση

Πρόκειται άλλωστε για τους δύο «σκληρούς» τεχνοκράτες της κυβέρνησης, τους βασικούς διαπραγματευτές που γνωρίζουν πολύ καλά τις απόψεις των δανειστών, έχουν συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία, τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αλλά και την πραγματικότητα πίσω από τη συμφωνία του Λουξεμβούργου.

«Ο κ. Τσακαλώτος με τη… διπλωματική κούρασή του και την απουσία του από το Ζάππειο απλά διέσωσε την προσωπική του αξιοπρέπεια». Αυτό τονίζουν κάποιοι που τον γνωρίζουν και κυρίως που διαισθάνονται την βαρυθυμία του, παρά τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup.

«Άλλος στη θέση του θα φορούσε και γραβάτα, θα φορούσε και καπέλο, και θα πανηγύριζε», λένε σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, άλλωστε, προερχόμενος από την… αριστερή αντιπολίτευση στο κόμμα, δηλαδή τους «53», δε θα μπορούσε να παίξει στο παιχνίδι της γραβάτας. Ούτε να είναι κομπάρσος ενός σόου με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο αλλά και άλλους υπουργούς που δεν έχουν προσφέρει όσα ο ίδιος τους τελευταίους μήνες.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος δεν πανηγύρισε, αντιθέτως ήταν προβληματισμένος ή στην καλύτερη περίπτωση σκεπτικός σχετικά με όσα έπονται για τον ελληνικό λαό. Ούτε κούρεμα χρέους κερδίσαμε, ούτε άμεση ελάφρυνση, είπε ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη, προσγειώνοντας όσους πετούν στα σύννεφα ή όσους αγνοούν βασικά οικονομικά θέματα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η βαρυθυμία διαρκείας του κ. Τσακαλώτου σχετίζεται με το αν τελικά η συμφωνία δεν ήταν για πανηγυρισμούς ή συμβαίνει κάτι άλλο.

Ενδεχομένως να ήθελε να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα το αριστερό του προφίλ σε αντίθεση με συντρόφους του που επέλεξαν το ρόλο του κλακαδόρου σε μια αμφίβολης ποιότητας… λαϊκή απογευματινή.

Άλλοι πήραν τα εύσημα

Ισως πάλι να θέλησε να διαφοροποιηθεί από όλα όσα έγιναν κοιτάζοντας στο… μέλλον. Και να μην ήθελε να ταυτιστεί με τους ΑΝΕΛ.

Ο,τι κι αν συνέβη, αυτό που καταγράφηκε ήταν ότι αν η κυβέρνηση κατήγαγε περηφανή νίκη στην οικονομία ο «στρατηγός» Τσακαλώτος έφυγε από το πεδίο της μάχης και πήραν άλλοι τα εύσημα.

Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές φορές οι φήμες περί κακών σχέσεων του Μαξίμου με τον κ. Τσακαλώτο. Ο βρετανικός, φλεγματικός χαρακτήρας του, οι πιο ρεαλιστικές θέσεις του σε σχέση με άλλους, η εξαιρετική σχέση και ταύτιση απόψεων με τον «εχθρό» Γ. Στουρνάρα, είχαν προκαλέσει εντάσεις και προστριβές.

Πάντοτε διαψεύδονταν, πάντως, και ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε τρία χρόνια από τη στιγμή που ανέλαβε να μαζέψει τα κομμάτια της οικονομίας που είχε προκαλέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, Ισως και να γνώριζε ο Ευκλείδης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ότι η επικράτηση των ακραίων περί τα οικονομικά θα είχε ημερομηνία λήξεως.

Γι’ αυτό και δεν δέχθηκε θέση κοντά στον Βαρουφάκη αλλά πήρε την εκδίκησή του όταν ανέλαβε τη διαπραγμάτευση και ο Β. Σόιμπλε τον χαρακτήρισε αξιόλογο συνομιλητή και υπουργό.

Αν ο κ. Τσακαλώτος είναι κουρασμένος, σωματικά ή πολιτικά, θα το δούμε σύντομα, αμέσως μετά το καλοκαίρι πιθανότατα. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας, μετά την 21η Αυγούστου αν δεν πάει σε εκλογές θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Και τότε ίσως έρθει η ώρα για τον Ευκλείδη να ξεκουραστεί…


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου