Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Στοιχεία-σοκ: Μόνο 1 στα 10 κακοποιημένα παιδιά εξετάζει ιατροδικαστής


Μόλις… ένα στα 10 κακοποιημένα παιδιά παραπέμπονται σε ιατροδικαστική δομή. Το θλιβερό αυτό ποσοστό προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ιατροδικαστών.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα κακοποίησης παιδιών στη Λέρο, στη Ζάκυνθο και τη Λαμία, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία εξέδωσε χθες ανακοίνωση για τις «απαράδεκτες» ελλείψεις στη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν διαθέτει ιατροδικαστή. «Το γεγονός ότι τα παιδιά που κακοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα αλλά σε νοσοκομείο που δεν διαθέτει ιατροδικαστή είναι τραγικό! Εξίσου τραγικό είναι ότι, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το δράμα που βίωναν οι μικρές αυτές ψυχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέμεναν να φτάσει ιατροδικαστής από άλλη περιοχή!», αναφέρει η Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Οι ιατροδικαστές τονίζουν ότι η ιατροδικαστική επιστήμη έχει κεντρικό ρόλο στη σωματική κακοποίηση παιδιών, στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αλλά και στη διερεύνηση αιφνίδιων και βίαιων θανάτων παιδιών. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν ιατροδικαστή, με αποτέλεσμα να γίνονται «μπαλάκια» μεταξύ κλινικών και δομών μέχρι να φτάσουν σε ιατροδικαστή. «Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά χάνονται στην πορεία καθώς τελικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιατροδικαστική διερεύνηση», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS «1056», τα οποία επικαλείται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων, το 2016 υπήρξαν συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά. «Εάν δούμε όμως πόσα παιδιά έχουν καταλήξει τον ίδιο χρόνο σε ιατροδικαστικές δομές, αυτά εκτιμώνται σε λιγότερο από το 10% των συγκεκριμένων καταγγελιών», λέει ο κ. Λέων.

Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί εκτίμηση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς δεν υπάρχει κάποια μέθοδος καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Επίσης, δεν υπάρχει επιτροπή αξιολόγησης των παιδικών θανάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες.

«Θα έβγαιναν πολύ σημαντικά συμπεράσματα, ακόμη και σε επίπεδο πρόληψης», υπογραμμίζει ο κ. Λέων και προσθέτει: «Η Πολιτεία θα πρέπει να εκπληρώσει τη βασική της υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και να δημιουργήσει σε κάθε νομό ιατροδικαστικές δομές που να μπορεί να προσφύγει αυτός που το έχει ανάγκη. Ειδικά για τα παιδιά αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική. Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν την κακοποίηση και τα οποία χωρίς την ιατροδικαστική διερεύνηση θα παραμένουν θύματα όσο αντέχουν…».

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου