Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Δις ισόβια στους δράστες της δολοφονίας αστυνομικών της ΔΙΑΣ - Ενταση στην αθώωση του τρίτου κατηγορουμένου



Με ποινές δύο φορές ισόβια και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, αλλά και με μία ανατροπή της πρώτης απόφασης για τον τρίτο κατηγορούμενο, «έπεσε» η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2011, κατά τη διάρκεια συμπλοκής στου Ρέντη, μετά από καταδίωξη δραστών ληστείας.

Η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αποκαλούμενο «μακελειό στου Ρέντη», που κατέληξε στον θάνατο των αστυνομικών Γιάννη Ευαγγελινέλη 23 ετών και Γιώργου Σκυλογιάννη 22 ετών και τον τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων τους, επεφύλασσε εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση από την πρωτοβάθμια για έναν εκ των κατηγορουμένων.

Πρόκειται για τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια για συνέργεια στις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και σήμερα αθωώθηκε για αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα με τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρή ποινή μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δύο βασικούς κατηγορουμένους, Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη, ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης -συνολικά η επιπλέον ποινή είναι 66 έτη- καταδικάζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών και του τραυματισμού των άλλων δύο.

Μαζί με τους τρεις δικάστηκαν και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι, όπως και ο Εμερτζίδης, καταδικάστηκαν σε ποινές από από δύο έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Η απόφαση για αθώωση του Εμερτζίδη από τις βασικές κατηγορίες προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των δύο αστυνομικών, οι οποίοι μέσα στην κατάμεστη από κόσμο και αστυνομικούς δικαστική αίθουσα περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία. «Σκότωσαν τα παιδιά μας... Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των δύο νεκρών.

Στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη εμπλέκεται και άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Βιτάλι Τερσενίδης, ο οποίος φυγοδικεί και η δικογραφία για αυτόν έχει διαχωριστεί.

Η σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το «μακελειό στου Ρέντη» εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Το μακελειό

Οι δύο αστυνομικοί, Ιωάννης Ευαγγελινέλης 23 ετών και Γιώργος Σκυλογιάννης 22 ετών έπεσαν νεκροί από πυρά ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε ενέδρα που τους έστησαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011.

Οι δράστες, είχαν σταματήσει το αυτοκίνητο σε σκοτεινό σημείο και όταν πλησίασαν οι μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ, βγήκαν από το όχημα και με καλάσνικωφ και ένα πιστόλι άρχισαν να πυροβολούν.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου στο Μενίδι τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και ανέφερε ληστεία, δίνοντας μάλιστα στους αστυνομικούς τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Λίγη ώρα αργότερα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, επιβαίνοντες σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν.

Σε παράδρομο της Κηφισού, όμως, κοντά στη λαχαναγορά του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλια κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα δύο να τραυματιστούν στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Ευαγγελινέλης και Σκυλογιάννης υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου