Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Όλβιο Ξάνθης: Προληπτικά μέτρα μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών



Προληπτικά μέτρα προστασίας των κατοίκων θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες 48 ώρες σε περιοχές κοντά στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών της εταιρείας Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, όπου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά το μεσημέρι της Τρίτης, με τις τοπικές αρχές πάντως να σημειώνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές σχετικά με το ενδεχόμενο ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης -με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων- η περιφέρεια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα  διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα  πρώτα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικούς λόγους, συστήνεται από τις τοπικές αρχές η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Όλβιο, δηλαδή στις περιοχές:

Ν. Όλβιο,
Κρεμαστή,
Θαλασσιά,
Αγ. Αθανάσιος,
Τοξότες, Τύμπανο,
Πετροχώρι,
Εύμοιρο,
Εξοχή,
οι λοιπές ενδιάμεσες περιοχές.

Παράλληλα, τα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες.



Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:

Πλύσιμο του  περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
Ο κόσμος και τα  παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
Όχι αγροτικές  (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.
Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστα αίτια λίγο πριν από τη 1 μ.μ. της Τρίτης στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κεντρικών κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα. Ωστόσο, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο λόγω των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Η εταιρεία Sunlight σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

Εξάλλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το νερό.

Παράλληλα, είπε ότι μεταφέρθηκε ένας εργαζόμενος του εργοστασίου στο νοσοκομείο καθώς ζαλίστηκε από τις αναθυμιάσεις, ωστόσο είναι καλά στην υγεία του.


Πηγή : naftemporiki.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου