Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το μακελειό στη Γάζα



Σοκ και αντιδράσεις διεθνώς προκάλεσε το χθεσινό λουτρό αίματος στη Γάζα, το χειρότερο μέσα σε μια ημέρα, από το 2014.

Το λουτρό αίματος των παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες και τα δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις και την διεθνή κατακραυγή.

Η χθεσινή ήταν η πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 59, ενώ οι τραυματίες είναι 2.800!

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων κι ένα βρέφος 8 μηνών που απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. 

Εν αναμονή της σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα της Τρίτης, το γραφείο του οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα σήμερα, ενώ κάλεσε για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

«Εκρηκτική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και επέκρινε τις ΗΠΑ για τις μονομερείς ενέργειές της στην περιοχή και το Ισραήλ για το αδικαιολόγητο επίπεδο βίας, όπως το χαρακτήρισε.

Η βία στη Γάζα είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ δήλωσε πως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Γάζα από Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα», είπε στο κοινοβούλιο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σαφές ζητώντας να προσδιοριστούν επειγόντως τα γεγονότα όπως συνέβησαν, περιλαμβανομένου του γιατί χρησιμοποιήθηκε τέτοιος όγκος αληθινών πυρών…».

Η Γερμανία κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια κλιμάκωση της βίας και δήλωσε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συνέβη.

«Αυτό που συνέβη… μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας πως, αν και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να διαδηλώνουν ειρηνικά και το Ισραήλ δικαιούται να προστατεύει τα σύνορά του, όλες οι συμπεριφορές πρέπει να είναι ανάλογες.

Η ιρλανδική κυβέρνηση τάχθηκε επίσης σήμερα υπέρ της διεξαγωγής «ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας (…) υπό τον ΟΗΕ» για τα φονικά γεγονότα.

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο Κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη πως η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Από το 2002 το Κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας.

Η Τουρκία κάλεσε για μια συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίαςτην Παρασκευή. Είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.

Αλλά κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. 

Η τελευταία επίθεση ήρθε μέσω Twitter, με ένα μήνυμα γραμμένο μάλιστα στα αγγλικά, προφανώς για να το καταλάβει… όλη η υφήλιος, αφού ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την τουρκική γλώσσα στην συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριαμό.

Αναφέρει, λοιπόν, ο Ερντογάν:  

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ το οποίο έχει καταλάβει την γη ενός ανυπεράσπιστου λαού για περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έχει το αίμα των Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει εγκλήματα με το να επιτίθεται στην Τουρκία. Θέλεις ένα μάθημα για την ανθρωπότητα; Διάβασε τις δέκα εντολές».

Νετανιάχου: Απορρίπτει τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν 60 Παλαιστίνιους χθες στη Γάζα.

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει οΝετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Αμερικανικό «μπλόκο» στον ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τη Δευτέρα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

Νέο κύκλος βίας αναμένεται την Τετάρτη

Μικρή ανάπαυλα στο νέο κύκλο αίματος που ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας για να θαφτούν οι νεκροί. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προετοιμάζονται σήμερα για νέες συγκρούσεις  μετά την πιο αιματηρή ημέρα στην ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση εδώ και τέσσερα χρόνια με τον θάνατο σχεδόν 60 Παλαιστινίων από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα Τρίτη έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρέστησαν στις κηδείες των θυμάτων της χθεσινής ημέρας.

Οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης γιορτάζουν τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αποτέλεσε για εκείνους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και ο αναγκαστικός εκτοπισμός χιλιάδων Παλαιστινίων.

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των συνόρων του θύλακα με το Ισραήλ χθες, ημέρα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Αφού θάψουν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Ισραήλ.

Ο Χάλιλ αλ Χάγια, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και ότι είναι ειρηνικό. Μέχρι στιγμής οι μαχητές της οργάνωσης δεν έχουν βγάλει τα όπλα, όμως ο αλ Χάγια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.


Φωτογραφία: Reuters 
Πηγή : Thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου