Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Η Ελλάδα κολλημένη στις τελευταίες θέσεις της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας

Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ελλάδα παραμένει βαλτωμένη στις τελευταίες θέσεις της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, η οποία θεωρείται από τους διεθνείς επενδυτές ένα αξιόπιστο εργαλείο όταν αποφασίζουν που θα δραστηριοποιηθούν.

Πενταετή στασιμότητα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει στις τελευταίες θέσεις μιας λίστας 63 χωρών παγκοσμίως, αποτυπώνει η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD), με έδρα τη Λοζάνη της Ελβετίας, για το 2017.

Η Ελλάδα βρίσκεται  στην 57η θέση μεταξύ των 63 χωρών και ειδικότερα έξι θέσεις πριν την τελευταία χώρα που είναι η Βενεζουέλα. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Μογγολία, ακολουθούν η Κροατία, η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Κολομβία. Ολες οι γειτονικές χώρες είναι πιο ανταγωνιστικές από την Ελλάδα με τη Ρουμανία να βρίσκεται στη 49η θέση, τη Βουλγαρία στη 48η θέση, την Τουρκία στην 46η θέση.

Στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, η οποία αξιολογεί 260 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες (για το έτος 2017), η Ελλάδα παρέμεινε στην 57η θέση μεταξύ των 63 χωρών, παρουσιάζοντας στασιμότητα στην οικονομική αποδοτικότητα και την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και σημειώνοντας υποχώρηση στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και τις υποδομές.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του "Institute for Management Development" (IMD) στην Ελλάδα. Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD θεωρείται, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, το πλέον αξιόπιστο "εργαλείο" διεθνών επενδυτών όταν λαμβάνουν αποφάσεις, που αφορούν στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Η κατατάξη στους επιμέρους δείκτες

Αναλυτικότερα, για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερις μεγάλες ομάδες παραγόντων/κριτηρίων: η "Οικονομική Αποδοτικότητα", η "Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα", η "Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα" και οι "Υποδομές".

Στις κατηγορίες των δεικτών της "Οικονομικής Αποδοτικότητας" και της "Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας", η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή πρώτη θέση (61η) για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης.

Στην κατηγορία των δεικτών της "Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας", καταγράφεται επιδείνωση κατά δύο θέσεις, αφού κατατάσσεται στην 59η θέση, έναντι της 57ης στην προηγούμενη επετηρίδα, ενώ τις υποδομές σημειώνεται επίσης υποχώρηση για τέταρτη συνεχή χρονιά, από την 39η θέση στην τεσσαρακοστή.

Ανησυχητική δείγμα για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα και την κατάταξη της χώρας μας, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνει ότι η πενταετής στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας που διαπιστώνει το IMD, αποτελεί το πλέον ανησυχητικό σημάδι για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια.

«Πέντε χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί είναι τελικά χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα και έχουν οδηγήσει σε παγίωση της ύφεσης. Οικονομική ανάκαμψη και νέα αρχή δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χώρα μας μόνιμο ουραγό στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Γι΄ αυτό μόνον με τις δέουσες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας, με πρώτη αυτή του φορολογικού μας συστήματος, μπορεί η πατρίδα μας να αναδυθεί από την ανυποληψία της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» υπογραμμίζει.

ΣΒΒΕ: Ν' αποφασιστεί έως τον Αύγουστο το αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας

Η διοίκηση του ΣΒΒΕ προτείνει να αποφασισθεί έως τον Αύγουστο, το είδος και η μορφή του αναπτυξιακού υποδείγματος που θα ακολουθήσει η χώρα. Σ΄ αυτό το υπόδειγμα, κεντρικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν η παραγωγική αναδιάρθρωση, η θέσπιση βιομηχανικής πολιτικής για την ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της χώρας και η υλοποίηση ενός δυναμικού σχεδίου για την προσέλκυση κάθε είδους επενδύσεων, με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2018, συνιστά, μια ακόμη επισήμανση ενός διεθνούς φήμης ινστιτούτου ότι επιτέλους θα πρέπει η χώρα να εισέλθει με σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα σε τροχιά ανάπτυξης. Προς τούτο οι μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού της οικονομίας αποτελούν μονόδρομο αν θέλει η χώρα μας να επανέλθει στις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως» τονίζεται.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με το IMD

Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 260 δείκτες, το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2018, είναι οι εξής:

υιοθέτηση φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογικής πολιτικής,
εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, με αναδιάταξη του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, αντιμετώπιση εμποδίων και προσκομμάτων που παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας επανέκαψαν οι ΗΠΑ (τέταρτες την προηγούμενη χρονιά), εκτοπίζοντας το Χονγκ-Κονγκ στη 2η (η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την Κίνα, που κατατάσσεται 13η). Την 3η θέση διατηρεί η Σιγκαπούρη, στην 4η "ανεβαίνει" η Ολλανδία (5η στην προηγούμενη αξιολόγηση), ενώ η Ελβετία εμφανίζει σημαντική υποχώρηση κατά τρεις θέσεις (από τη 2η στην 5η θέση).

Κατά το IMD, η σημαντική άνοδος των ΗΠΑ στηρίζεται στην ισχυρή επίδοση στην οικονομική αποδοτικότητα και τις υποδομές, δύο κατηγορίες δεικτών στις οποίες οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως. Το Χονγκ Κονγκ υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση, η οποία αντανακλάται στο γεγονός ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στους επιμέρους δείκτες "κυβερνητική αποτελεσματικότητα" και "επιχειρηματική αποτελεσματικότητα".

Η βελτίωση της θέσης Ολλανδίας αποτελεί αποτέλεσμα της ισόρροπης ανάπτυξης, ενώ η υποχώρηση της Ελβετίας αποδίδεται στην επιβράδυνση των εξαγωγών, καθώς και στην επίδραση στο επιχειρηματικό κλίμα της απειλής μετακίνησης τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης από τη χώρα.

Πιο πάνω από την Ελλάδα Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία

Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά βάση σκανδιναβικές χώρες: η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία καταλαμβάνουν την 6η, 8η και 9η θέση αντίστοιχα. Οι χώρες αυτές εμφανίζουν ισχυρή επίδοση σε όρους παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καταλαμβάνουν την 7η θέση, ενώ ο Καναδάς τη 10η. Αντίθετα, η Ρωσία κατατάσσεται 45η, ενώ οι χώρες της γεωγραφικής γειτονιάς της Ελλάδας βρίσκονται επίσης στο "κάτω μισό" της λίστας ώς εξής: Ιταλία 42η, Τουρκία 46η, Βουλγαρία στην 48η, Ρουμανία 49η και Κροατία 61η. Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου