Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Κραυγή αγωνίας για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης

Πηγή φωτό : Eurokinissi


Αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης, τα γαϊδουράκια του νησιού, περιμένουν καρτερικά, με σκυμμένο το κεφάλι, για να έρθει η σειρά τους να μεταφέρουν τον επόμενο αναβάτη στα λιθόστρωτα σοκάκια του νησιού.

Σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που οδηγούν από το λιμάνι στα Φηρά. Η ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται τα ζώα στη «βάρδιά» τους που κρατά 8 με 10 ώρες, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις τους γίνονται υπό ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ενδεικτικό του βασανιστηρίου τους είναι το γεγονός ότι κάποια από αυτά σταματούν την άνοδό τους προς τα Φηρά για να γλύψουν κάποια πέτρα που δεν την έχει δει ο ήλιος για να δροσιστούν και να αντλήσουν την απαραίτητη δύναμη για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεδιψάσουν, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις για την προστασία των ζώων επισκέφθηκαν το νησί την περασμένη εβδομάδα, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες για τα ζώα, ενώ ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες τους για τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των ζώων εξαιτίας των κουραστικών διαδρομών που κάνουν καθημερινά, διανύοντας 60 μίλια κατά τη διάρκεια μιας σεζόν.

Αν και στο τέλος της διαδρομής έχουν δημιουργηθεί σκιερά μέρη για την ξεκούρασή τους, δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, με αποτέλεσμα τα πανιά που είχαν τοποθετηθεί να έχουν αποκολληθεί.

«Δεν βρίσκονται στη σκιά καθώς περιμένουν τον επόμενο επιβάτη, απλώς στέκουν μέσα στη λιακάδα και τη ζέστη», λέει ο Tim Wass, διευθυντής της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys, στο Ισραήλ, και συμπλήρωσε πως «τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά ενώ και οι σύνδεσμοί τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν».


Πηγή : Cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου