Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Κόντρα Βερβεσού - Κοντονή για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών


Ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και του υπουργού Δικαιοσύνης- Για προεκλογική εξαγγελία μιλά η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Συνεχίζεται και σήμερα -και μάλιστα λαμβάνει νέες διαστάσεις- η βεντέτα που έχει ξεκινήσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Χθές, οι δύο μονομάχοι «αντάλλαξαν» ανακοινώσεις, με την μόνη διαφορά ότι το ύφος που χρησιμοποίησε ο κ. Κοντονής εκφεύγει των συνήθων υπουργικών δηλώσεων και ανακοινώσεων και παραπέμπει στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Σήμερα, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αφού έλαβε γνώση των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης σε απάντηση των προηγηθεισών δηλώσεων του κ. Βερβεσού, έδωσε μια σκληρή απάντηση στον κ. Κοντονή, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή».

Μάλιστα, η Συντονιστική κάνει απροκάλυπτα λόγο για «προεκλογική εξαγγελία» του κ. Κοντονή.

Παράλληλα η Συντονιστική έθεσε τα άλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τα δικαστήρια, τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαϊου 2018 συνεδριάζει εκτάκτως στην Αθήνα προκειμένου να λάβει περαιτέρω αποφάσεις και να καθορίσει τη δράση της. 

Η Συντονιστική επισημαίνει ότι «το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργού Δικαιοσύνης δεν προσιδιάζει σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή.

Δεν παραλείπει η Συντονιστική, να επισημάνει ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων αποτελεί θεμέλιο λίθο για κάθε κράτος δικαίου, ενώ προϋποθέτει και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος» και προσθέτει: «Το δικηγορικό σώμα, διαχρονικά και αταλάντευτα, αγωνίζεται στην κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί υποχρέωση και του αρμόδιου υπουργείου να συνδράμει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει πράξει ούτε τα στοιχειώδη».

Η ίδρυση δικαστηρίων, συνεχίζει οι δικηγόροι, «πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την διαμόρφωση των συνθηκών ορθής και ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης, σε πλήρη συνεργασία με τους συλλειτουργούς της».

«Δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση» υπογραμμίζουν οι δικηγόροι και επισημαίνουν:

«Αυτονόητη προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση των προβλημάτων και ελλείψεων των ήδη λειτουργούντων δικαστηρίων, ιδίως σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προϋποθέσεις όμως που δεν συντρέχουν σήμερα με κύρια ευθύνη του υπουργείου».

Τέλος, επισημαίνει η Συντονιστική: «Ηδιαφύλαξη της αξιοπρέπειας του δικηγόρου και του θεσμικού ρόλου των εκπροσώπων του αποτελεί υποχρέωση όλων, αυτό το επιτάσσει ο νόμος, το οφείλει η Πολιτεία, το εγγυάται η ενότητα και η ιστορία μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικηγορικό σώμα δέχεται επίθεση εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. Έχουμε συνηθίσει. Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση».

Ο Μ. Δημητρακόπουλος

Στο πλευρό του κ. Βερβεσού τάχθηκε σήμερα με δημόσια δήλωσή του και ο συνάδελφός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η εκτενής δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:

«Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, που αριθμεί το 55% περίπου των δικηγόρων όλης της Ελλάδας, έχει θεσμική υποχρέωση να διατυπώνει δημόσιο λόγο για όλα τα ζητήματα που άπτονται της ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, με νωπή εντολή πρόεδρος του ΔΣΑ, με αφορμή την πρωτοφανή παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκου Σακελλαρίου, υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- την αυτονόητη, για ένα κράτος δικαίου, υποχρέωση του υπουργού Δικαιοσύνης να απέχει από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς ο κ. Σταύρος Κοντονής, υπουργός Δικαιοσύνης, αντί νηφάλιας, ισορροπημένης και τεκμηριωμένης απάντησης, κατέφυγε σε αχαλίνωτη προσωπική επίθεση σε βάρος του προέδρου μας, που δεν συνηχεί με το σημερινό πολιτικό του αξίωμα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πλέον απευθύνεται στον πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της Ελλάδας και στο δικαστικό σώμα και όχι στις ομάδες της Άνω Ραχούλας και της Κάτω Ποταμιάς.
Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, είμασθε αλληλέγγυοι στον αγώνα του προέδρου μας για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, γιατί μόνο όταν υπάρχει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, έχει αντίκρυσμα η επιστημονική επάρκεια και η εργατικότητα του δικηγόρου στον αγώνα του για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Σε καθεστώς μη ανεξάρτητης Δικαιοσύνης οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη τους δικηγόρους αλλά τους μεσάζοντες».


Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου