Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ελεύθεροι στη χώρα τους σκληροί Αλβανοί καταζητούμενοι



Oι δύο ένοπλοι μπήκαν στο μπαρ της οδού Aγγελου Μεταξά στη Γλυφάδα, έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες. Μετά μια έντονη συνομιλία με τον έναν από τους Αλβανούς ιδιοκτήτες προέταξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Hταν 4.30 τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου 2017.

Από τα πυρά των δραστών τραυματίστηκαν ελαφρά δύο θαμώνες και πιο σοβαρά ένας ακόμα υπήκοος Αλβανίας, που βρισκόταν στο μπαρ και μεταφέρθηκε αναίσθητος στο Ασκληπιείο Βούλας. Ο νεκρός ιδιοκτήτης είχε απασχολήσει τις Αρχές για διακίνηση ναρκωτικών, αντίθετα, από την έρευνα στο αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. για τον βαριά τραυματία «ουδέν προέκυψε».

Το διάστημα που παρέμενε σε καταστολή, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών επισκέφθηκαν τον τραυματία στον θάλαμο και πήραν δείγμα δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου να το αντιπαραβάλλουν με όσα υπάρχουν καταχωρισμένα στην εθνική βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. Το αποτέλεσμα τους εξέπληξε: Ο τραυματίας δεν ήταν αυτός που «έδειχναν» τα χαρτιά, αλλά ένας παλιός γνώριμος των υπηρεσιών. Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε καταφέρει με τη βοήθεια συνεργών του να αποδράσει κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές στο νοσοκομείο Τρικάλων και μερικές ώρες αργότερα είχε πάρει μέρος σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τι είχε συμβεί; Ο 40χρονος καταζητούμενος είχε ταξιδέψει προσωρινά στην Αλβανία όπου, απέκτησε διαβατήριο με νέα, ψεύτικα στοιχεία και επέστρεψε στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα.

Ελληνες αστυνομικοί παρατηρούν ότι η γειτονική Αλβανία λειτουργεί συχνά ως τόπος «ασύλου» για τους πρωταγωνιστές ποινικών υποθέσεων στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές της γειτονικής χώρας εκτελούν κατά το δοκούν τα διεθνή εντάλματα εις βάρος Αλβανών υπηκόων. «Στις περιπτώσεις που ζητούμε την έκδοση υπόπτων, μας λένε να τους στείλουμε τις δικογραφίες μεταφρασμένες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να μην εκδοθούν στην Ελλάδα αλλά να δικαστούν στην Αλβανία», σχολιάζει μιλώντας στην «Κ» έμπειρος Ελληνας αξιωματικός. Προσθέτει ότι στις περιπτώσεις που η αλβανική αστυνομία συλλαμβάνει σε ένδειξη καλής θέλησης τους εκζητούμενους, μέχρις ότου ολοκληρωθεί στην Ελλάδα η κύρια ανάκριση και σταλεί στα Τίρανα το υλικό της δικογραφίας, μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα και οι κρατούμενοι αποφυλακίζονται δίχως ποτέ να δικαστούν για τις πράξεις τους.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Θωμά Χελιώτη, τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου στο Μαρούσι. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας τρεις υπήκοοι Αλβανίας, 23, 24 και 33 ετών, ωστόσο, κανείς τους δεν συνελήφθη, καθώς μετά το έγκλημα κατέφυγαν στη χώρα τους. Μάλιστα, η εξέλιξη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των γονιών του 19χρονου, που μέσω του συνηγόρου τους κατηγόρησαν την αστυνομία ότι ολιγώρησε, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόπτους να διαφύγουν. Παρόμοια κατάληξη είχαν αρκετές ακόμα υποθέσεις που απασχόλησαν πρόσφατα την επικαιρότητα.

Ενδεικτικά παραδείγματα η δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (ο ένας από τους δράστες διέφυγε στην Αλβανία) και ο φόνος ενός ανδρόγυνου μπροστά στα μάτια των παιδιών τους στο Περιστέρι (ο Αλβανός ηθικός αυτουργός κατέφυγε στη χώρα του).

Ναρκέμπορος... μάγος

Το θέμα έχουν κατ’ επανάληψη συζητήσει με τους Αλβανούς συναδέλφους τους οι Ελληνες αστυνομικοί, ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τις διμερείς επαφές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα με τους Αλβανούς αξιωματούχους της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 2016 εις βάρος του λεγόμενου «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των ελληνικών και αμερικανικών αρχών ασφαλείας, ο καταδικασθείς σε ισόβια Αλβανός μεγαλέμπορος χασίς εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη. Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λου, σε δημόσια ομιλία του με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων της Σχολής Δικαστών της Αλβανίας είχε, με αρκετή δόση ειρωνείας, χαρακτηρίσει «μάγο» τον ναρκέμπορο, σχολιάζοντας δηκτικά το γεγονός ότι αν και καταζητείται από την αμερικανική DEA και τις ελληνικές αρχές, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αλβανία.

Αντίθετα, Βουλγαρία και Σκόπια τηρούν με μεγαλύτερη συνέπεια όσα προβλέπουν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης. Τον Αύγουστο του 2016, για παράδειγμα, συνελήφθη στα Σκόπια και εκδόθηκε άμεσα στην Ελλάδα ο ένας από τους Αλβανούς που κατηγορούνταν για το «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου το 2014 στην Πεντέλη. Αντίστοιχα, κατόπιν αιτήματος της ΕΛ.ΑΣ. Βούλγαροι αστυνομικοί συνέλαβαν άμεσα και εξέδωσαν στην Ελλάδα μια 47χρονη υπήκοο Βουλγαρίας, κατηγορούμενη για συνέργεια στη δολοφονία Ελληνα συνταξιούχου ναυτικού, που είχε βρεθεί νεκρός μέσα σε καταψύκτη στο διαμέρισμά του στην Καλλιθέα.


Γιάννης Σουλιώτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου