Σάββατο 5 Μαΐου 2018

8 χρόνια έχουν περάσει από το έγκλημα στην Marfin



Έχουν ήδη περάσει επτά χρόνια από την τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin, στην οδό Σταδίου, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο για το μένος που είχαν οι κατά εντολή "αγανακτισμένοι" δολοφόνοι αυτουργοί και ηθικοί αυτουργοί. 

Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) καθώς και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν καλέσει σε γενική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. 

Ήταν ίσως η μαζικότερη συγκέντρωση κατά του Μνημονίου από "αγανακτισμένους" που από το 2015 τους έχει περάσει η αγανάκτηση και δεν αντιδρά κανένας για τα νέα μνημόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Η πορεία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 και οι οργανωτές είναι γνωστοί σε όλους εκτός των σωματίων.

Εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έγιναν με σχέδιο, 3 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. 

Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. 

Οι πέντε κατάφερνα να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα, οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο.


Παρασκευή Ζούλια (35 ετών),

Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) 

Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) 

ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. 

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίοι οι δύο κατηγορούμενοι παραπέφθηκαν σε δίκη, περιγράφεται λεπτομερώς πώς ενήργησαν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».


Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα: 

«Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία “MARFIN-EGNATIA BANK” και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότωφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου