Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ο Μαδούρο κέρδισε με στημένες καθεστωτικές εκλογές και 55% αποχή



Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη με στημένες καθεστωτικές εκλογές πρόεδρος στην Βενεζουέλα για εξαετή θητεία, καθώς συγκέντρωσε καθεστωτικό ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων.

Ο ακροαριστερός πρόεδρος του καθεστώτος της Βενεζουέλας εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν.

Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, όπως λέει το καθεστώς.

Η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 46,01% όπως αναφέρει το ακροαριστερό καθεστώς και η αντιπολίτευση  υποστηρίζει ότι η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη» καθώς οι καταμετρημένες καταγγελίες ήταν 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

Το καθεστώς Μαδούρο έχει την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας, καθώς η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου