Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Tροχαία δυστυχήματα: Σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη η Ελλάδα



Την ώρα που τα τροχαία δυστυχήματα μειώνονται σταθερά στην Ευρώπη, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις σε σχέση με τους εταίρους της.

Εδώ βέβαια έχουμε το παράδοξο γεγονός, η Ελλάδα να εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τροχαίων, αλλά αυτό να μην είναι επαρκές και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στους 50 νεκρούς/1.000.000 κατοίκους, η χώρα μας να έχει 75.

Έτσι καταλαμβάνει την 5η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 28 χώρες με «θλιβερή πρωταθλήτρια» σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 να είναι η Βουλγαρία (δείτε στον πίνακα τα στοιχεία της Eurostat για το 2016), ενώ ως η χώρα με τα λιγότερα θύματα εμφανίζεται η Σουηδία. 


Σύμφωνα με την επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. Βιολέτα Μπουλτς, παρά το γεγονός της αύξησης των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ευρώπη η μείωση που σημειώνεται στα σοβαρά τροχαία ατυχήματα, έχει να κάνει με τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας που ενσωματώνουν πλέον όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Για το λόγο αυτό η επίτροπος είπε πως η Ε.Ε. θα εισηγηθεί την όσο το δυνατό αμεσότερη ενσωμάτωση στο βασικό εξοπλισμό των νέων αυτοκινήτων του συστήματος αυτόματης πέδησης και προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ενώ επεσήμανε τον  σημαντικό ρόλο του e-call, του συστήματος αυτόματης αναγγελίας ατυχήματος που ενσωματώθηκε από τον Απρίλιο του 2018 στο βασικό εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων.

Ωστόσο, ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ με βάση τον οποίο τα τροχαία δυστυχήματα έπρεπε να μειωθούν στο 50% στη δεκαετία 2010-2020, δεν φαίνεται να είναι εφικτός.
Με τη γλώσσα των αριθμών το 2017 έχασαν τη ζωή τους 25.300 άνθρωποι στους ευρωπαϊκούς δρόμους, έναντι 25.600 το 2016. Ο ρυθμός μείωσης λοιπόν δεν είναι τέτοιος ώστε να φτάσουμε το στόχο των 16.000 θανάτων το 2020.
Σύμφωνα με την επίτροπο, το κόστος για τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τεράστιος και υπολογίζεται στα 120 δις ευρώ το χρόνο.

Στον πίνακα της Eurostat που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην εικοσαετία 1996-2016 (οι τιμές αφορούν σε νεκρούς/1.000.000 κατοίκους).




Θοδωρής Τσίκας
Πηγή : drive.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου