Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Τα Ίμια, ο εναέριος χώρος και τα γύρω νερά είναι δικά μας λένε τώρα οι Τούρκοι



Η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει όρια.

«Τα Ίμια, τα νερά γύρω τους και ο εναέριος χώρος από πάνω τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι Τούρκοι προκαλούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνοντας την για τη στάση της χαρακτηρίζοντας λάθος και απαράδεκτο να βάζει τον εαυτό της στη θέση του διαιτητή ή του δικαστηρίου για να βγάλει μια κρίση με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της ένωσης». «Η στήριξη αυτή που δίνεται ως "carte blanche" από την ΕΕ στα κράτη μέλη της στις διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συνεισφέρει στην επίλυση αυτών των θεμάτων στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Τέτοια στάση αντιβαίνει στις ίδιες τις αξίες της ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των Τούρκων προχωράει κάνοντας κριτική στις Βρυξέλλες και για το Κυπριακό αναφέροντας ότι «επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους που βασίζονται σε λάθος προσλαμβάνουσες για το θέμα. Αυτές οι τοποθετήσεις αντανακλούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, τον βασικό υπεύθυνο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και δίνουν ένα ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοι την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο. Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει σε αυτή την μονομερή και διαστρεβλωμένη εικόνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο άλλα και ότι δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή» 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου