Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Καταργούνται τα επιδόματα συζύγων, τέκνων, αναπηρίας στις νέες επικουρικές


Χωρίς επιδόματα συζύγου, τέκνων ή απολύτου αναπηρίας θα χορηγούνται οι επικουρικές συντάξεις που θα προκύψουν σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Εγγραφο του ΕΦΚΑ επισημαίνει πως η κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων, καθώς και των εξόδων κηδείας, ισχύει από την έναρξη του νόμου 4387/2016, ήτοι για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Ξεκαθαρίζει δε ότι όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε χρόνο προγενέστερο της ανωτέρω ημερομηνίας θα κριθούν με το παλαιό νομικό πλαίσιο, άρα εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται κάποιο από τα επιδόματα αυτά, θα το λάβουν. Βέβαια, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού, χωρίς την προσαύξηση οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου-τέκνων) υπολογίζονται όλες οι νέες επικουρικές συντάξεις που ανατρέχουν σε χρόνο έναρξης από 1/1/2015 και μετά.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι οι νέοι συνταξιούχοι, που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, θα λαμβάνουν ειδικές παροχές απολύτου αναπηρίας και εξόδων κηδείας μόνο στο πεδίο της κύριας ασφάλισης, δηλαδή μέσω του ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των καταστατικών των Ταμείων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, οικογενειακά επιδόματα της τάξης των 30-100 ευρώ (τέκνων ή συζύγου) λαμβάνουν οι ήδη συνταξιούχοι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, επίδομα απολύτου αναπηρίας δικαιούνται από το επικουρικό συνταξιούχοι αναπηρίας που χρήζουν συμπαράσταση ή λαμβάνουν σύνταξη γήρατος αλλά έχουν κάποια αναπηρία (προσαύξηση 50% της επικουρικής). Οσο για τα έξοδα κηδείας, αυτά διαφοροποιούνταν από Ταμείο σε Ταμείο.

Δυνατότητα «διόρθωσης»

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα «διόρθωσης» της σύνταξης περίπου 10.000 συνταξιούχων που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ Ιουλίου του 2015 και 12 Μαΐου του 2016, διάστημα κατά το οποίο τα κατώτατα όρια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είχαν καταργηθεί με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν δραματικά χαμηλές συντάξεις, πέριξ των 250 ευρώ, δίνει ο ΕΦΚΑ. Μάλιστα, στους ίδιους, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επιβάλλεται και πέναλτι -10%. Πλέον, έγγραφο του ΕΦΚΑ τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους. Στην πράξη, θα πρέπει να συμψηφιστούν τα ποσά που έχουν λάβει με τα νέα ποσά, υπολογισμένα από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) με την εθνική σύνταξη των 345 - 384 ευρώ, και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλει. Να σημειωθεί ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να δικαιωθούν με τα παλιά κατώτατα όρια αυτόματα από την ημερομηνία της αρχικής τους αίτησης, χωρίς να υποβάλουν νέα αίτηση και χωρίς συμψηφισμό ποσών.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου