Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΗΠΑ: Ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν δολοφονήθηκε με τη χρήση VX



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ετεροθαλής αδελφός τουΚιμ Γιονγκ Ουν δολοφονήθηκε από το καθεστώς με τη χρήση του παράγοντα VX, μιας νευροτοξικής ουσίας, κι επέβαλε νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ, γνωστοποίησε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το συμπέρασμα αυτό οδήγησε στην επιβολή νέων, μονομερών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, την ίδια ημέρα που η Νότια Κορέα διαβεβαίωσε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Ουάσινγκτον το ενδεχόμενο αποπυρηνικοποίησής της και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως θεωρεί ότι η βορειοκορεατική ηγεσία είναι «ειλικρινής» ως προς αυτό.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων για τη διάπραξη μιας δολοφονίας», ανέφερε η Χέδερ Νάουερτ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ουν ο οποίος είχε περιπέσει σε δυσμένεια στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε τη 13η Φεβρουαρίου 2017 στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία.

Καθώς περίμενε για να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μακάο, τον πλησίασαν δύο γυναίκες και τον ψέκασαν με μια ουσία στο πρόσωπο, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης του αεροδρομίου. Πέθανε λίγο μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Ίχνη του VX, ενός νευροτοξικού παράγοντα που κατατάσσεται στα όπλα μαζικής καταστροφής, βρέθηκαν στο πρόσωπο και στα μάτια του κατά τη διάρκεια της νεκροψίας-νεκροτομής που έκαναν ιατροδικαστικοί.

Η Ουάσινγκτον «προσδιόρισε» την 22α Φεβρουαρίου του 2018 ότι αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε «από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας» για να δολοφονηθεί ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, διευκρίνισε η Νάουερτ την Τρίτη.

«Αυτή η δημόσια επίδειξη περιφρόνησης για τους παγκόσμιους κανόνες εναντίον της χρήσης χημικών όπλων είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη της επικίνδυνης φύσης (της κυβέρνησης) της Βόρειας Κορέας και υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ή να ανεχθούμε ένα βορειοκορεατικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, όποιων κι αν είναι», συνέχισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η αμερικανική νομοθεσία ορίζει πως όταν κάποιο κράτος ή ένας ηγέτης παραβαίνει την αμερικανική απαγόρευση της χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων, αυτό συνεπάγεται αυτόματα τη διακοπή της εισαγωγής οποιουδήποτε προϊόντος από το συγκεκριμένο κράτος.

Η Βόρεια Κορέα είναι ήδη αντιμέτωπη με πολύ αυστηρές κυρώσεις από μέρους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ και κατά συνέπεια η απόφαση που ανακοινώθηκε την Τρίτη δεν αναμένεται να έχει παρά ασήμαντες επιπτώσεις.

Κατά την ανακοίνωση της Νάουερτ οι επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα 5η Μαρτίου, μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του αμερικανικού πορίσματος.



Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου