Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

«Εμφύλιος» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά το «love stοry» για τον Ιβάν Σαββίδη



Με έναν άγαρμπο, αμήχανο και εν τέλει αναποτελεσματικό τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη, βλέποντας ότι χάνει οριστικά την ηθική μάχη στην πολιτική αναμέτρηση και οι καταγγελίες του κατά των πολιτικών του αντιπάλων γίνονται αναξιόπιστες και αδύναμες.

Η προσπάθεια, ωστόσο, να απαρνηθούν ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ τη φιλία και τις σχέσεις αλληλοϋποστήριξης με τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία -αλλά και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες- υπό τον κίνδυνο της αποκάλυψης του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει «νέα διαπλοκή» για να χτυπήσει την παλιά, προκαλεί πραγματικό χάσμα με τον Πάνο Καμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. Είναι η πρώτη φορά, στα τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που η συγκυβέρνηση κλονίζεται, ενώ έχει ανοίξει «πόλεμος» και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε σημαντικά στελέχη (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.) και την ηγεσία της κυβέρνησης που είναι άμεσοι και τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαββίδη και στηρίζουν θερμά τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από τα γεγονότα της Τούμπας, η σχέση Τσίπρα-Καμμένου-Σαββίδη όχι μόνο δεν κρυβόταν αλλά διαφημιζόταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, την κυβέρνηση και τους επικοινωνιακούς πολλαπλασιαστές της. Διαφημιζόταν ως επίδειξη δύναμης έναντι πολιτικών αντιπάλων και επιχειρηματιών που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει στοχοποιήσει, αλλά και ως «κλείσιμο του ματιού» προς την ελληνική κοινή γνώμη ότι οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι αδύναμοι, αλλά έχουν επιχειρηματικές πλάτες για να στηριχθούν.

Ενα σχέδιο που περιελάμβανε την προσέγγιση μεγάλων επιχειρηματικών τζακιών της -κατά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ- παλαιάς διαπλοκής (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Λάτσης, Αγγελόπουλος κ.ά.) αλλά και συμφωνίες με νέους «παίκτες» (Σαββίδης, Καλογρίτσας, Λιβάνης κ.ά.) της επιχειρηματικής ή της μιντιακής ζωής, με στόχο τη «νέα διαπλοκή» πάνω στα συντρίμμια της παλαιάς και με έντονο το άρωμα της «κάθαρσης», ως στοιχείο παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Βέβαια, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαββίδη να… μυρίζεται επιχειρούμενο κυβερνητικό άδειασμα και να σχεδιάζει να αντιδράσει με αποκαλύψεις. Πληροφορίες, που δημοσιοποιήθηκαν σε διάφορα κείμενα και αποδίδονται σε στελέχη του στενού του περιβάλλοντος χωρίς να διαψεύδονται, ανέφεραν ότι «ο κ. Σαββίδης είναι επιχειρηματίας που έχει στηρίξει ξεκάθαρα και δημόσια τη σημερινή κυβέρνηση», ότι «ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να ξεχάσει ότι ο κ. Σαββίδης συγκρούστηκε μετωπικά και δημόσια με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πρωθυπουργός», ότι «Τσίπρας και Καμμένος χρησιμοποίησαν σε όλα τα δύσκολα project τον κ. Σαββίδη. Από το ποδόσφαιρο και τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι την εξαγορά του “Εθνους”, του ΟΛΘ κ.λπ.».

Υστερα απ’ όλα αυτά, η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με επιχειρηματίες» μόνο ως… φάρσα μπορεί να εκληφθεί. Ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής για μετρήσεις της κοινής γνώμης που βρίσκονται σε εξέλιξη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν, δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα και αυτό καταγράφεται στις απαντήσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Όταν παραλλήλιζε τον Τσίπρα με τον… Πούτιν

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ

Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος

Θα ψήφιζα τον Αλέξη Τσίπρα 100%

Δεν χρειάζομαι τα ΜΜΕ για να επηρεάζω το πολιτικό σύστημα στη χώρα



Η δημόσια ζωή του τόπου ξαφνιάστηκε από μία συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ιβάν Σαββίδης στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τον Μάιο του 2017, όταν ήταν ανοικτό το θέμα της ένταξής του στο μετοχολόγιο της εφημερίδας, κάτι που τελικά δεν προχώρησε, αφού λίγο αργότερα, με την κυβέρνηση ως μεσάζοντα, δρομολογήθηκε το κλείσιμο του «Εθνους» και της «Ημερησίας», τα οποία αγόρασε τελικά ο κ. Σαββίδης. Σε εκείνη τη συνέντευξη, με ημερομηνία 2 Μαΐου 2017, διαβάσαμε τον κ. Σαββίδη:

Να λέει ότι «Είμαι απόλυτα βέβαιος πως όλοι οι επενδυτές, μεγάλοι και μικροί, λένε ευχαριστώ στον κ. Τσίπρα».

Να αποκαλύπτει ότι είχε εσωτερική πληροφόρηση για τον ΟΛΘ ως διεκδικητής στο διαγωνισμό αφού -κατά τα λεγόμενά του- είχε πει στον πρωθυπουργό: «Αλέξη, θα δεις ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πουληθεί είτε σε μένα είτε σε κάποιον άλλον σε πολύ υψηλό τίμημα. Δεν θέλω τίποτε, θέλω μόνο να έχω την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ΟΛΠ».

Να απευθύνεται στην κοινή γνώμη λέγοντας: «αν εγώ θα έκανα μία πολιτική ή προεκλογική συζήτηση, θα ήθελα να πω με μία λέξη: Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος».

Να δηλώνει εκστασιασμένος: «Ναι. Θα ψήφιζα τον Αλέξη Τσίπρα 100%. Οταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Οταν άκουγα τον κ. Τσίπρα, ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω».

Και να σημειώνει… αφοπλιστικά: «Αν δεν έχεις σχέσεις με media, δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουν. Και υπάρχει μόνο μία λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χρόνος θα δείξει ότι εγώ δεν θα ντρέπομαι ενώ οι πολύ σκεπτικιστές θα ντρέπονται. Δεν χρειάζομαι τα ΜΜΕ για να επηρεάζω το πολιτικό σύστημα στη χώρα».

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ… LOVE STORY ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΒΑΝ

 ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Μία δήλωση του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Στις 08.11.2015, ο Ιβάν Σαββίδης μιλά σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και αποκαλύπτει: «Κάποιοι τόλμησαν και έφτυσαν το 30% του πληθυσμού της χώρας. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να συζητάμε για γενοκτονία. Αυτός δεν έχει μόρφωση (σ.σ.: εννοεί τον Νίκο Φίλη) και είναι υπουργός για τη μόρφωση. Είπα στον Τσίπρα να σταματήσει να κάνει τέτοια πράγματα, αλλιώς τα μαζεύω και φεύγω». Ενα χρόνο μετά, στον ανασχηματισμό της 4ης Νοεμβρίου 2016, ο κ. Φίλης τέθηκε εκτός υπουργείου Παιδείας και εκτός κυβέρνησης.

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟΚ

Στις 26.03.2017 ο κ. Σαββίδης, μιλώντας στα εγκαίνια του Συλλόγου Φιλάθλων ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτει: «Για μένα το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι πιο σημαντικό από ένα πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ θέλει ένα σύγχρονο γήπεδο και αυτό θα κάνουμε. Δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο, αν είναι να κατασκευάσουμε ένα νέο γήπεδο ή να ανακατασκευάσουμε την Τούμπα. Αυτό με ανησυχεί. Πλήρης ανακαίνιση της Τούμπας είναι η θέση μου, αλλά αν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θέλουν καινούργιο μέρος, η πλειοψηφία δηλαδή, τότε θα κινηθούμε εκεί. Ο πρωθυπουργός λέει πως αν πάρεις την απόφαση να φύγεις, θα σας δώσουμε έκταση. Αν ασχοληθείς με την ανακαίνιση, είμαστε μισό βήμα πριν από τη λήψη της απόφασης. Τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στις 04.03.2016 το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετώπιζε άλλη μία κρίση και ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε αποφασίσει άλλη μία διακοπή, εκείνη τη φορά του Κυπέλου. Τότε ήταν που παρενέβη ο κ. Σαββίδης για να προτείνει: «Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολα αποφάσισε ο υπουργός για τη διακοπή του θεσμού του Κυπέλου, ως άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιστροφή του κλίματος στο ποδόσφαιρο και κατά συνέπεια στην ελληνική κοινωνία που ενδιαφέρεται γι’ αυτό, θα ήταν ένα δεύτερο πολύ σημαντικό βήμα. Μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου όλοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα δεσμευθούν για υγιή ανταγωνισμό».

Οι συγκρίσεις με το σήμερα και την εισβολή του στην Τούμπα με το όπλο στη ζώνη είναι αναπόφευκτες.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗ ΣΕΚΑΠ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΝ…

Ηταν οι ημέρες που η Βουλή «έβραζε» από την τροπολογία που χάριζε στον κ. Σαββίδη τα 44 εκατ. ευρώ του προστίμου της ΣΕΚΑΠ, παρά το ότι ο ίδιος είχε παραδεχθεί δημοσίως, στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», τρεις ημέρες νωρίτερα, ότι γνώριζε για το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην προηγούμενη διοίκηση της εταιρίας και για το ότι η υπόθεση ήταν στα δικαστήρια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος δηλώνει: «Επιτίθενται στον Σαββίδη αντί να τον ευχαριστούν. Ο Ιβάν Σαββίδης επένδυσε στη χώρα όταν οι άλλοι… την έκαναν. Είναι και ένας επιχειρηματίας που βοηθά την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης».

…ΚΑΙ Η «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ» ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στις 28.04.2017, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, ψηφίστηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας η τροπολογία που απάλλασσε από πρόστιμα επενδυτές σε εταιρίες που αποκρατικοποιούνται, ακόμα και αν ήταν πρόστιμα που προέρχονταν από λαθρεμπόριο. Η αντιπολίτευση χαλάει τον κόσμο ότι η τροπολογία είναι «φωτογραφική» και αφορά στον κ. Σαββίδη και τη ΣΕΚΑΠ. Στο κλείσιμο της συζήτησης, υπό μεγάλη πίεση, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται: «Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση. Αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, κανείς δεν το κρύβει αυτό, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ». Υπερασπίζεται μάλιστα με σθένος τον κ. Σαββίδη κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «μένος απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή που είναι και σήμερα παρούσα».

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ηταν οι ημέρες που ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε δεχθεί επίθεση με ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στις 17.05.2017 δηλώνει: «Η προσβολή στο Ποντιακό Ελληνισμό στο πρόσωπο του Ελληνα Ιβάν Σαββίδη τώρα».

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Ολοι θυμούνται βεβαίως την προκλητική δήλωση Σαββίδη κατά τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με βάση το «νόμο Παππά», που μετέπειτα κατέπεσε στο ΣτΕ. Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπου έγινε ο διαγωνισμός, ξημερώματα πια, ο κ. Σαββίδης δηλώνει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στις 02.09.2016: «Ολα ήταν καλά. Πήγαν με βάση το δικό μου σενάριο. Είμαι αρκετά χαρούμενος που οι τέσσερις άδειες έφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 240 εκατομμύρια. Συγχαρητήρια στους νικητές. Εύχομαι αυτά τα λεφτά να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους υπερήλικες Ποντίους. Ο χώρος των media με ενδιαφέρει, αλλά έχω ξεκάθαρη κατανόηση για το πόσο κοστίζει. Πλήρωσαν (σ.σ.: οι νικητές του διαγωνισμού) 50 και 60 εκατομμύρια ευρώ για άδειες που υπολόγιζαν στα 3. Ηταν πρωτότυπη διαδικασία, αλλά οργανώθηκε με άσχημο τρόπο. Θύμιζε κάπως φυλακή και κάναμε αστεία ότι είμαστε οι μοναδικοί που κλείστηκαν 60 ώρες μέσα σε ένα χώρο χωρίς απόφαση εισαγγελέα. Και τουαλέτα με αστυνομικό πηγαίναμε. Είπα, αν δεν μπορώ να πάρω την άδεια, θα κάνω τα πάντα για να πληρώσουν όσο περισσότερο γίνεται οι υπόλοιποι. Δεν είμαι χαμένος. Κέρδισα. Τα ποσά ήταν εξωφρενικά. Στην τελευταία φάση κατέθετα μηδενικά ποσά».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν οξεία αντίδραση από την αντιπολίτευση και την πλευρά των άλλων διεκδικητών που μιλούσαν για «στημένο διαγωνισμό». Οδήγησαν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει ως «λαγό της κυβέρνησης» τον κ. Σαββίδη και το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να στείλει εξώδικο στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός από το εξώδικο, στην περίφημη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αναφερόμενος σε αυτή την υπόθεση, ο κ. Σαββίδης λέει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το να καταθέσω ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε -όπως κάποιοι προβλέπουν- του μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του, δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου