Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Αποτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου: Ο Χούμπελ εισηγήθηκε Grexit



Οι εξελίξεις στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ραγδαίες και δυστυχώς δυσάρεστες. Οπως πρώτοι έχετε διαβάσει από την πρώτη στιγμή της νέας κρίσης που σημειώθηκε με την εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, η FIFA είναι έτοιμη να μας πετάξει στον γκρεμό.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως μετά την τραγική κατάληξη που είχαν οι επαφές του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου με τον Αυστριακό Χέμπερτ Χούμπελ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA στην Ελλάδα.

Οσες υποσχέσεις και αν του έδωσε για καλύτερες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για πιστή εφαρμογή του μνημονίου που επέβαλε ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν τον έπεισαν και η εισήγησή του για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είναι αρνητική.

Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου των ομοσπονδιών της FIFA, που αναμένεται να γίνει τον Μάιο, δεν έχουν αλλάξει ριζικά όλα τα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε το Grexit θα είναι μονόδρομος και μαζί του θα σημάνει και το τέλος του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.

Η τελευταία ευκαιρία

Για να υπάρξει ανατροπή σε αυτή την αρνητική εξέλιξη τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν απαιτείται να είναι αποφασιστικά και γρήγορα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Παύλος Παπαδημητρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, για να μας δει η παγκόσμια ομοσπονδία με θετικό μάτι θα πρέπει να αναλάβει πλήρως και χωρίς αστερίσκους τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή στο νέο πρωτάθλημα το δ.σ. της ΕΠΟ να έχει λίγες αρμοδιότητες και την ουσιαστική διοίκηση να την ασκεί είτε η υπάρχουσα Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA ή μία νέα που θα δημιουργηθεί. Επίσης σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η σκέψη για δημιουργία ενός πρωταθλήματος με δέκα ομάδες οι οποίες θα μπορέσουν να έχουν ένα πάρα πολύ καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο αρκεί να αποδεχτούν ότι θα ακολουθούν πιστά τον αυστηρό νόμο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Τα αίτια του ναυαγίου
Το ναυάγιο στις συζητήσεις των Γραμμένου και Χούμπελ σημειώθηκε από τη στιγμή που ο Αυστριακός, μιλώντας εκ μέρους της FIFA και όχι εκφράζοντας δικές του απόψεις, διαμαρτυρήθηκε για το ότι ακόμη σέρνονται οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο (γεγονότα Τούμπας, γεγονότα Καραϊσκάκη κ.λπ.).

Επίσης κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΠΟ ότι ακόμη δεν έχει δείξει την πυγμή που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις και στην ουσία μπορεί να έχει εκλεγεί αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να διοικήσει. Θυμίζουμε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τον αργό τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί κυρίως η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, ενώ η ομοσπονδία των συλλόγων (ECA) άμεσα απέβαλε τον ΠΑΟΚ από τα μητρώα της. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα στο κύρος της και μία από τις καλύτερες εξηγήσεις για τη σκλήρυνση της στάσης της.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

«Αγαπητέ πρόεδρε της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FFIA,

Σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η επιτροπή σας την 4 Ιουλίου 2017 να ορίσει μία Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA (ΕΠ) και σύμφωνα με τους οικείους Όρους Εντολής που έχουν δοθεί από τη FIFA, η Επιτροπή Παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη συνολική κατάσταση στην ΕΠΟ και αναφέρεται αναλόγως στις FIFA/UEFA κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, οποτεδήποτε.

Ως προς τούτο, ενόψει της δύσκολης κατάστασης την οποία διανύει το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με τη σύσταση να υποβληθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA με βάση τα ακόλουθα σημεία:

– Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή ή και μη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αρνητικές εικόνες των τελευταίων γεγονότων προβλήθηκαν διεθνώς και είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πληροφορηθεί αναλόγως.

– Όπως γνωρίζετε, στις 12 Μαρτίου 2018, ενόψει των γεγονότων που έλαβαν χώρα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπου ο ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 και του Κυπέλλου Ελλάδας μέχρις ότου όλες οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής να υπογράψουν μία δήλωση όπου θα καταδικάζουν τη βία και θα υπόσχονται να τροποποιήσουν τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ προκειμένου να ενδυναμωθούν οι κυρώσεις σε περίπτωση επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που μία εθνική διοργάνωση έχει ανασταλεί για λόγους που σχετίζονται με τη βία.

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια συμβάντων που έλαβαν χώρα στον προαναφερθέντα αγώνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Ποδοσφαίρου (ECA) αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα μέλους ενός μέλους της (ήτοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με άμεση ισχύ.

– Ως συνέπεια των διαφόρων επεισοδίων βίας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Έχουμε παρατηρήσει ότι το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του πρωταθλήματος πολλές υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκκρεμούν και ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο.

– Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στην προσπάθειά της να συνδράμει στη συνολική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία σειρά από συστάσεις προς την ΕΠΟ και ζήτησε την πλήρη υλοποίησή τους (βλ.παράρτημα). Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη.

Σε συνέχεια της προαναφερθείσας διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία δήλωση (βλ. παράρτημα) προτρέποντας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει κάθε μορφή βίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων.

Λαμβανομένων τούτων υπόψη, η Επιτροπή Παρακολούθησης προτρέπει την Επιτροπή Ομοσπονδιών Μελών της FIFA να αναλύσει χωρίς καθυστέρηση την τρέχουσα κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA προς συζήτηση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA.

Προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειες και παραμένουμε στην πλήρη διάθεσή σας.

Μετά τιμής, Χέρμπερτ Χούμπελ
Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης FIFA».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου