Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Η ελληνική πλευρά μπροστά στο βάθος της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών


Το τελευταίο 24ωρο η ελληνική ηγεσία έδειξε να κινείται προς τη συνειδητοποίηση του ότι η τουρκική πλευρά προτίθεται να τραβήξει σε μάκρος χρόνου, αν όχι και να κλιμακώσει, το επεισόδιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Ωστόσο, η ψυχραιμία και η οργάνωση στην διαχείριση αυτής της κατάστασης δεν περίσσεψαν.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν κατά την ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τον Νίκο Κοτζιά σε κλειστή συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης, που σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες διαρροές από συμμετέχοντες βουλευτές. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, μπήκε στον χορό λέγοντας προς τους δημοσιογράφους: "Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου. Να μη λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή". 

Σε κάθε περίπτωση, στην εν λόγω συνεδρίαση φέρεται να επικράτησε προβληματισμός και να εκτιμήθηκε ότι ο χρόνος επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών, που βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη, παραμένει ασαφής. Διατυπώθηκε μάλιστα η πρόταση να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές η αποστολή Έλληνα τεχνικού στις διαδικασίες εξέτασης των κινητών τηλεφώνων των συλληφθέντων. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Milliyet ότι τα κινητά εστάλησαν στην Άγκυρα για "ενδελεχή έλεγχο".

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο δεν ωφέλησε αλλά αντιθέτως δηλητηρίασε και τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτίμησε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι "δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας ούτε στο επεισόδιο στα Ίμια, ούτε με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο" και διαπιστώνοντας ότι προσλαμβάνει σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρείας που ακολουθεί η γειτονική χώρα ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, λ.χ. έναντι των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ολλανδίας. Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς έκανε μια "ακαδημαϊκή συζήτηση" στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και το ότι  ότι το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε 5 μέρες για να πάρει καθαρή θέση σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά της σύλληψης των δύο στρατιωτικών.

Είχε προηγηθεί η επικοινωνιακά ηχηρή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία, ενώ σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Αλέξης Τσίπρας  ζήτησε να μεταφερθεί μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη ταχείας και θετικής έκβασης στην υπόθεση. 

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται κλιμάκωση των διπλωματικών ή πολιτικών πιέσεων, ούτε υπάρχει αίτημα για άμεση επικοινωνία του πρωθυπουργό είτε με τον Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ιδιαίτερη διάσταση στην υπόθεση δίνει δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah  όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως πίσω από το συμβάν με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, κρύβεται πιθανώς η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back) - τακτική παράνομη και αντίθετη με την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.


Του Κώστα Ράπτη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου