Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Έγγραφες διαβεβαιώσεις για μέτρα μπορεί να ζητά πλέον το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Alexandros Michailidis / SOOC)


Οι νέοι κανόνες του ΔΝΤ τέθηκαν ήδη σε ισχύ και σε περίπτωση υφιστάμενων προγραμμάτων θα εφαρμοστούν στην επόμενη αξιολόγηση, που στην πράξη ενδέχεται να σημαίνει πως το Ταμείο θα μπορεί να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Έγγραφες διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση κρίσιμων μέτρων θα ζητά εφεξής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από θεσμούς νομισματικών ενώσεων, όπως η ευρωζώνη, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε κράτη-μέλη τους, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που επικύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Οι νέοι κανόνες του ΔΝΤ τέθηκαν ήδη σε ισχύ και σε περίπτωση υφιστάμενων προγραμμάτων θα εφαρμοστούν στην επόμενη αξιολόγηση. Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει πως το Ταμείο δύναται να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους εταίρους για το ελληνικό χρέος και για άλλα μέτρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης – η οποία πάντως είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο δεν συνδέει τους νέους κανόνες με τη χώρα μας. Οι νέες οδηγίες όμως έρχονται υπό τη σκιά των χρόνιων διαφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους για την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και για την ορθότητα των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι γραπτές διαβεβαιώσεις θα ζητούνται πρωτίστως για ενέργειες που θεωρούνται κρίσιμες για την επιτυχία ενός προγράμματος, και συνάμα υπερβαίνουν τις δυνατότητες ή τις εξουσίες του κράτους που λαμβάνει βοήθεια.

Το Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, ειδικά μετά το 2030. Παράλληλα, ουδέποτε ενστερνίστηκε ανοιχτά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, με συνέπεια να μην έχει διαψεύσει ότι μπορεί να ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου κατά έναν χρόνο.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας ώστε να ζητηθούν διασφαλίσεις από όργανα της ευρωζώνης, όπως το Eurogroup. Το ζήτημα του χρέους αντίθετα, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης, φαντάζει πιο ταιριαστό στα όσα αναφέρει η σημερινή έκθεση.

Το Ταμείο σε κάθε περίπτωση διευκρινίζει ότι τα μέτρα που θα αξιώνει δεν θα επιτρέπεται να παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο ή τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες των οργάνων της εκάστοτε νομισματικής ένωσης με την οποία θα συνεργάζεται.

Το Ταμείο θα ζητά τις γραπτές διαβεβαιώσεις πριν καν εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του σε οποιοδήποτε Μνημόνιο. Συνήθως το έγγραφο με τις δεσμεύσεις της εκάστοτε νομισματικής ένωσης θα δίνεται στη δημοσιότητα.

Προφορικές δεσμεύσεις, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα γίνονται δεκτές μόνο σε «ιδιαίτερα εξαιρετικές» περιστάσεις, και απλώς θα συμπληρώνουν τις γραπτές διαβεβαιώσεις.

Επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις εν λειτουργία νομισματικές ενώσεις στον κόσμο: Η ευρωζώνη, η Κεντρική Αφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Νομισματική Ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής, και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου