Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου από το φαινόμενο «Σαββίδης»



Ερωτήματα για την απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος καθώς τροφοδοτούν τα σενάρια ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τσουβαλιάσει τους πάντες, για να πέσει στα χαμηλά ο Ιβάν Σαββίδης - «Δεν θα υπολογίσω πολιτικό κόστος» διαμηνύει ο Τσίπρας.

Μία νέα κρίση, προαναγγελθείσα κατά πολλούς, έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με τα όσα πρωτοφανή έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία δύο 24ωρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι απίστευτες εικόνες από το γήπεδο της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής, με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο με …όπλο, έχουν προκαλέσει σάλο, όχι μόνο στο χώρο του ποδοσφαίρου, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς, αλλά και στο πολιτικό πεδίο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη να διακόψει επ’ αόριστον το πρωτάθλημα, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, που να παρέχει ασφάλεια έως το τέλος της σεζόν.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φέρεται να διαμήνυσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ωστόσο το θέμα είναι πιο περίπλοκο πολιτικά και η κυβέρνηση φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπη με επιλογές, πράξεις, κινήσεις και δηλώσεις της κατά το παρελθόν, που δημιούργησαν βασίμως την εντύπωση ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο εκλεκτός της επιχειρηματίας, τον οποίο ευνοεί σε όλες του τις κινήσεις.

Εάν δεν υπήρχε αυτό το πλέγμα σχέσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και Σαββίδη, το έργο του Μαξίμου ίσως να ήταν εύκολο, υπό την έννοια ότι η επίδειξη αυστηρότητας απέναντι στον παραδοσιακά διεφθαρμένο και προβληματικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα ήταν μία στάση, την οποία θα επικροτούσαν σχεδόν όλοι.

Όμως, το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση προκύπτει από το πώς έχουν δομηθεί οι σχέσεις της με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, ενώ αμφισβητείται ακόμα και αυτή καθεαυτή απόφαση για τη διακοπή του πρωταθλήματος, καθώς προκαλεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της: στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή δεν υπάρχει κάποια σύρραξη και εμπλοκή άλλων ομάδων, αλλά το πρόβλημα προήλθε από τη συμπεριφορά ενός και μόνο παράγοντα! Άρα, αρκεί να εφαρμοστούν σε βάρος του οι ήδη αυστηροί νόμοι και τίποτα περισσότερο.

Ακόμη δηλαδή και με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση προκαλεί επιφυλάξεις και τροφοδοτεί σενάρια ότι επιχειρεί να τσουβαλιάσει τους πάντες, για να πέσει στα χαμηλά ο Σαββίδης.

Το πρόβλημα είναι ότι με τον ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία υπάρχει τα τελευταία χρόνια μία προνομιακή σχέση της κυβέρνησης: από το ρόλο του να το παίξει «λαγός», όπως ο ίδιος ομολόγησε στον περίφημο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έως τη διαγραφή του προστίμου πολλών εκατομμυρίων ευρώ της ΣΕΚΑΠ και από την απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, έως τις αποθεωτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την παρουσία του στη χώρα μας, έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι ο Σαββίδης είναι ο εμβληματικός ολιγάρχης της «νέας κατάστασης», κόντρα στα «παλαιά τζάκια», με τα οποία συγκρούεται η κυβέρνηση.

Άλλωστε ο κ. Σαββίδης κατέχει και μέσα ενημέρωσης, που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο ίδιος έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Τσίπρα, το οποίο θεωρεί περίπου τον «Πούτιν της Ελλάδας»!

Η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να δώσει μήνυμα αποστασιοποίησης από τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία. Υπό την πίεση των πραγμάτων είναι πιθανό, η αποστασιοποίηση αυτή να συνεχιστεί, αν και δεν θεωρείται εύκολο να σπάσουν οι συγκεκριμένοι δεσμοί.

Πάντως από την πλευρά της αντιπολίτευσης τα βέλη είναι φαρμακερά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι εικόνες από την Τούμπα πάνε το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έταζε και υποσχόταν κάθαρση, επισημαίνοντας πως το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο λαϊκό σπορ και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές αυτές οι εικόνες.

Η Φώφη Γεννηματά αναρωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα ο Α. Τσίπρας δεν έχει κάνει κάτι για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου

Το ΚΚΕ έκανε λόγο «καθρέφτη της σήψης του ποδοσφαίρου των μεγαλοεπιχειρηματιών», ενώ η Ένωση Κεντρώων εκτιμά ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί και η θεραπεία του απαιτεί χρόνο.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου