Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Δραματικές εξελίξεις! Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία



Η Αρμενία προχώρησε στην ακύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009.

Μια προσπάθεια που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε αποτυχημένη, όσον αφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της χώρας.

“Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sarksyan, είπε στη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ότι τα Πρωτόκολλα Αρμενίας – Τουρκίας, καταργήθηκαν” ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Προέδρου, Vladimir Hakobyan,  σύμφωνα με την Αρμενική Τηλεόραση, Yerkir Media.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, Tigran Balayan, με μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος, ανακήρυξε τα Πρωτόκολλα Αρμενίας – Τουρκίας, “μη υπάρχοντα και καταργημένα”.


Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της αρμενικής προεδρίας, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην εναποθέσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκία στους ώμους των επόμενων γενεών».

«Όμως η Άγκυρα… δεν έκανε ούτε ένα βήμα για την επικύρωση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά επιπλέον δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι δεν σκόπευε να το κάνει» τόνισε ο Σαρκισιάν.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αρμενίας πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εφόσον η τουρκική πλευρά επιδείκνυε την ίδια βούληση».

Προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η Αρμενία και η Τουρκία είχαν υπογράψει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2009, για να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ανοίξουν τα σύνορά τους, μετά από έναν αιώνα έχθρας, και τη μαζική γενοκτονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πηγή: hellasjournal.com, με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου