Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Αυξημένη και πολυετής η επιτήρηση μετά το τέλος του Μνημονίου


Πολυετή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλαν Ρέγκλινγκ - Κοστέλο.

Απολύτως σαφές κατέστησαν τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και όσο και ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μετά το τέλος του 3ουμνημονίου.

«Η Ελλάδα θα βρεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης όπως ισχύει για κάθε κράτος μέλος. Θα έχουμε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM ώστε να προκύπτει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να πληρώνει τα δάνειά της. Αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και αυστηρότερη εποπτεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο 3ο οικονομικό forum των Δελφών ενώ πρόσθεσε ότι είναι πρωϊμο να συζητηθεί το αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι.  

Από την πλευρά του, ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι «πρέπει να σκεπτόμαστε το πλαίσιο της εποπτείας το οποίο θα παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η επόμενη 3ετία-4ετία θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Οι μεταρρυθμίσεις είτε θα επιτύχουν είτε θα αποτύχουν σε αυτή την περίοδο. Είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους υλοποίησης. Εϊναι πολύ πολωμένο το κλίμα στην Ελλάδα. Η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος υλοποίησης. Όσο περισσότερο οι κίνδυνοι τόσο πιο ασφυκτική η εποπτεία. Θα πρέπει να έχει ένα κατάλληλο καθεστώς εποπτείας και μετά το τέλος του προγράμματος».

Κοστέλο: Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έκανε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος βρέθηκε στους Δελφούς για να συμμετέχει στο 3οοικονομικό forum. O κ. Κοστέλο, επισήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη για το χρέος ενώ πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καλό παρελθόν στο να υλοποιούν αυτά για τα οποία δεσμεύονται οπότε αναμένεται να προχωρήσουν στην έγκριση μέτρων τα οποία θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

Πάντως, ο κ. Κοστέλο –ο οποίος επιβεβαιώσε ότι υπήρξε συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης κάτι που σημαίνει ότι η δόση των 5,7 δις. ευρώ θα εκταμιευτεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου- υποστήριξε ότι δεν αρκούν τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Καλούμαστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πακέτο η οποία θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές αλλά και τα σωστά κίνητρα στην Ελλάδα ώστε να εμμείνει σε σωστές δημοσιονομικές πολιτικές. Δεν θέλουμε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις ή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί» υποστήριξε ο κ. Κοστέλο.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM το 2059.

To γεγονός ότι τουλάχιστον το 50% των δανείων της Ελλάδας έχουν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ότι αυτά θα αποπληρωθούν ύστερα από 41 χρόνια δηλαδή το 2059 υπενθύμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 3ουοικονομικού forum των Δελφών. Δεδομένου ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αποπληρωθεί το 75% αυτού του χρέους, προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι η επιτήρηση θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαίου του 2017 τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος για το αν θα υπάρξουν μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και μετά τη λήξη του προγράμματος. «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώσε ότι τα μέτρα για το χρέος την ενεργοποίηση των οποίων θα αποφασίσει το Eurogroup, θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάτι που «θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Ελλάδας αλλά και των δανειστών».

Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε παρατάσεις λήξεων των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM (και τα οποία αντιστοιχούν πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού χρέους), σε αναδιανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων κλπ. Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει σε αυτή τη φάση, θα είναι μια δήλωση προθέσεων η οποία όμως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου