Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Το «μακρύ χέρι» που σκοτώνει Ρώσους κατασκόπους



Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ έπειτα από την έκθεσή του σε μια «άγνωστη ουσία» στη δυτική Βρετανία, ανέφερε σήμερα το BBC. 

Στον Σκρίπαλ, που πιστεύεται ότι είναι 66 ετών, είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010.

Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία εντόπισε έναν άνδρα (τον Σκρίπαλ) και μια γυναίκα αναίσθητους σε ένα παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι την Κυριακή. 

Νοσηλεύονται για «πιθανή έκθεσή τους σε μια άγνωστη ουσία» και η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Η υπόθεση αυτή μοιάζει πανομοιότυπη με τον θάνατο στη Βρετανία από δηλητηρίαση με ραδιενεργό υλικό του Αλεξάντερ Λιτβινένκο που ήταν στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB. Ο Λιβινένκο πήρε έλαβε το 2000 άσυλο στη Βρετανία. Από ρώσος πράκτορας, είχε μετατραπεί σε ηχηρό επικριτή της ρωσικής ηγεσίας και στη συνέχεια πήρε τη βρετανική υπηκοότητα ενώ ήταν και συνεργάτης της βρετανικής MI6. 

Ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι  και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία. 

«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο», είχε αποφανθεί τότε βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

Η χήρα του, όπως και ο ίδιος λίγο πριν το θάνατό του, υποστήριζε έκτοτε ότι ο σύζυγός της είχε δηλητηριαστεί με «εντολές» από το Κρεμλίνο.

Στη βρετανική έρευνα που ακολούθησε για τον θάνατό του, δεν κατέθεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο «ύποπτοι» στην υπόθεση, ο Ντμίτρι Κόβτουν και ο Αντρέι Λουγκαβόι.

Το Κρεμλίνο είχε διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. 


ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου