Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Οκτώ νεκροί στη φαβέλα των συμμοριών



Σε επιχείρηση του τάγματος ειδικών επιχειρήσεων της χωροφυλακής στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά στο Ρίου ντε Ζανέιρου.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου κατά τη διάρκεια επιχείρησης μονάδας των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής στη φαβέλα Ροσίνια, τη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά στο Ρίου ντε Ζανέιρου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αρχικά, η αστυνομία ανακοίνωσε πως έξι «κακοποιοί» σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη του τάγματος ειδικών επιχειρήσεων της χωροφυλακής: υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν αργότερα.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι διενεργεί έρευνα για τους θανάτους των οκτώ ανθρώπων αυτών.

Κατασχέθηκαν ένα τουφέκι, έξι πιστόλια και τρεις χειροβομβίδες, διευκρίνισε η χωροφυλακή.

Περίπου 100.000 άνθρωποι ζουν, συχνά υπό ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες, στη φαβέλα Ροσίνια, η οποία εκτείνεται σε έναν λόφο που επιβλέπει τις πλουσιότερες συνοικίες στο νότιο τμήμα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που μάχονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ξεσπούν συχνά στη Ροσίνια.

Την Πέμπτη άλλη μια ανταλλαγή πυρών στην ίδια φαβέλα είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ένα μέλος της χωροφυλακής κι ένας άνδρας 70 ετών που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα την ώρα που δειπνούσε μέσα στο σπίτι του.

Το Φεβρουάριο, ο δεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανατέθηκε στον στρατό η διοίκηση των επιχειρήσεων εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στις φαβέλες -- ένα μέτρο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, που δεν είχε προηγούμενο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985.

Μια δημοτική σύμβουλος και ακτιβίστρια, η οποία είχε καταγγείλει επανειλημμένα την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας στις φαβέλες, η Μαριέλε Φράνκο, 38 ετών, δολοφονήθηκε, όπως και ο οδηγός της, τη 14η Μαρτίου, στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, γεγονός που προκάλεσε έντονη συγκινησιακή φόρτιση και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου