Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αυτός είναι ο Μαροκινός τζιχαντιστής που σκόρπισε τον θάνατο στο Τρεμπ


Το φως "της" δημοσιότητας αρχίζουν να βλέπουν σιγά σιγά φωτογραφίες και αναλυτικά στοιχεία για τον Ρεντουάν Λακντίμ, τον Μαροκινό που την Παρασκευή (23.03.2018) σκότωσε 4 ανθρώπους στον Τρεμπ και στο Καρκασόν της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα, ερευνητές προσπαθούν σήμερα να… καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους ο Ρεντουάν Λακντίμ, πέρασε ξαφνικά στη δράση σε μια στιγμή που οι αρχές πίστευαν πως δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο!

Νωρίτερα ο απολογισμός αυξήθηκε στους τέσσερις νεκρούς μετά την ανακοίνωση του θανάτου του αντισυνταγματάρχη της Χωροφυλακής Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος είχε προτείνει τον εαυτό του ως όμηρο στη θέση ανθρώπων που κρατούσε ο Ρεντουάν Λακντίμ.

«Τον παρακολουθούσαμε και… δεν τον είχαμε ικανό»

Γάλλος μαροκινής καταγωγής και 25 ετών, ο Ρεντουάν Λακντιμ πραγματοποίησε επιθέσεις χθες στη Καρκασόν και στη συνέχεια στη μικρή πόλη Τρεμπ που βρίσκεται κοντά στην Καρκασόν, πριν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της τάξης. Εμφανίσθηκε ως «ένας στρατιώτης» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία λίγο μετά ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Η τελευταία επίθεση στη Γαλλία, η οποία από το 2015 έχει γίνει επανειλημμένα στόχος, είχε πραγματοποιηθεί πριν από περισσότερο από πέντε μήνες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, την 1η Οκτωβρίου 2017 στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ της Μασσαλίας.



«Είχαμε παρακολουθήσει» τον Ρεντουάν Λακντίμ «και πιστεύαμε πως δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση», όμως «πέρασε ξαφνικά στην πράξη», παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Το «προφίλ» του Λακντίμ

Γεννημένος στις 11 Απριλίου 1992 στο Μαρόκο, ο άνδρας αυτός ζούσε στην Καρκασόν. Από το 2014, παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και είχε φάκελο στην ασφάλεια «λόγω των σχέσεών του με την κίνηση των σαλαφιστών», σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Όμως στη συνέχεια φάνηκε να αλλάζει κατηγορία. Τον Αύγουστο 2016, έκανε ένα μήνα φυλακή έπειτα από καταδίκες για «κατοχή απαγορευμένου όπλου», «χρήση ναρκωτικών» και ανυπακοή στις αρχές.

Το 2016 και το 2017 είχε τεθεί και πάλι υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες όμως δεν διέκριναν καμιά «ένδειξη που να μπορούσε να προοιωνίσει το πέρασμα σε μια τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με τον Μολέν. Η επιτήρησή του τότε στάματησε.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να προσδιοριστεί η προέλευση του όπλου που χρησιμοποίησε και να διαπιστωθεί αν είχε συνεργούς. Μια γυναίκα «που μοιραζόταν τη ζωή του» τέθηκε υπό κράτηση νωρίς χθες το βράδυ, έπειτα από έρευνα στη συνοικία του στην Καρκασόν, σύμφωνα με τον Μολέν.

«Στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους»

Στη διάρκεια των επιθέσεών του, ζήτησε «την απελευθέρωση αδελφών» μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, το μοναδικό επιζών μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 (130 νεκροί). Ο Αμπντεσλάμ είναι φυλακισμένος στο Παρίσι.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ο Ρεντουάν Λακντίμ ήταν ένας από τους «στρατιώτες» της που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή της «να στοχοθετήσουν τις χώρες μέλη του [διεθνούς] συνασπισμού» κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο ανήκει η Γαλλία και ο οποίος έδιωξε την τζιχαντιστική οργάνωση από τα περισσότερα προπύργιά της στο Ιράκ και τη Συρία, όπου το 2014 είχε ανακηρύξει το «χαλιφάτο» της.

Ο Ρεντουάν Λακντίμ άρχισε τη φονική του διαδρομή χθες Παρασκευή λίγο μετά τις 10 κλέβοντας ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν, του οποίου σκότωσε τον επιβάτη και τραυμάτισε σοβαρά τον οδηγό.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς ένα στρατόπεδο αλεξιπτωτιστών όπου παρέμεινε «μερικά λεπτά, απ’ ό,τι φαίνεται για να περιμένει στρατιωτικούς». Κάνει τότε στροφή 180 μοιρών και κατευθύνεται προς ένα στρατόπεδο των CRS (αστυνομική δύναμη ανάλογη των ΜΑΤ), όπου πυροβολεί τέσσερα μέλη της δύναμης αυτής που επέστρεφαν από τζόγκινγκ, τραυματίζοντας ελαφρά το ένα στον ώμο, και στη συνέχεια διαφύγει.

Γύρω στις 11:15 μπαίνει μέσα σ’ ένα κατάστημα σούπερ-μάρκετ Super U της Τρεμπ, «φωνάζοντας Αλλάχ Άκμπαρ» και «εμφανιζόμενος ως ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με τον Μολέν. Σκοτώνει τότε άλλους δύο ανθρώπους, έναν υπάλληλο του σούπερ-μάρκετ κι έναν πελάτη.

Ο αντισυνταγμάρχης της Χωροφυλακής που είχε σταλεί επιτόπου, ο 45χρονος Αρνό Μπελτράμ, προσφέρεται τότε ως όμηρος με αντάλλαγμα να απελευθερωθούν πελάτες ή εργαζόμενοι του καταστήματος που δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν.

Γύρω στις 14:20, ο Ρεντουάν Λακντίμ ανοίγει πυρ εναντίον του χωροφύλακα, προκαλώντας την επέμβαση της GIGN, της επίλεκτης μονάδας των δυνάμεων της τάξης.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου