Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Αιματηρή εξέγερση κρατουμένων στη Βενεζουέλα



Τη ζωή τους έχασαν 68 άνθρωποι στη Βενεζουέλα εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αστυνομικό τμήμα, την Τετάρτη, έπειτα από εξέγερση κρατουμένων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η εξέγερση ξεκίνησε όταν ένας οπλισμένος κρατούμενος πυροβόλησε αστυνομικό στο πόδι. Αμέσως μετά, ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στα κελιά των κρατουμένων, ενώ οι διασώστες αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπα σε τοίχο, προκειμένου να καταφέρουν να τους ελευθερώσουν. Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμπ, δήλωσε μέσω Twitter πως «το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα εγγυάται ότι θα επεκτείνει τις έρευνες, ώστε να καταστεί σαφές τι συνέβη και δεκάδες οικογένειες της Βενεζουέλας βυθίστηκαν στο πένθος».

Οι τοπικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τους θανάτους, χωρίς όμως να δώσουν λεπτομέρειες. Λίγες ώρες αργότερα, έξω από το αστυνομικό τμήμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες που ζητούσαν να μάθουν εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα συγκαταλέγονταν στους νεκρούς, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Το Παρατηρητήριο Φυλακών της Βενεζουέλας είχε επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδεινούμενες συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα κυριότερα προβλήματα σχετίζονται με τη συμφόρηση των φυλακών και με το καθεστώς αναρχίας που επικρατεί εκεί, καθώς οι κρατούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν χρήση ναρκωτικών και κατέχουν όπλα και χειροβομβίδες εν γνώσει των Αρχών. Παράλληλα, έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για τον χρόνο κράτησης στα αστυνομικά τμήματα, ο οποίος στην πράξη διαρκεί μήνες, ενώ θα έπρεπε να περιορίζεται στις δύο με τρεις ημέρες.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου