Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Aρειος Πάγος: Απαλλαγή από τις κατηγορίες για τα στημένα για τον Β. Μαρινάκη



Επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την οριστική απαλλαγή του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, για τα κακουργήματα της «εγκληματικής οργάνωσης» (κατά πλειοψηφία 2 - 1), της εκβίασης και της απάτης σχετικά με την υπόθεση του ποδοσφαίρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τα βασικά σημεία της αναίρεσης που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία θεωρούσε ότι έπρεπε να δικαστεί και για τα αδικήματα αυτά σε βαθμό κακουργήματος και για τα οποία τον είχε απαλλάξει το Συμβούλιο Εφετών.

Συγκεκριμένα, το Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου:

- Απορρίπτει ομόφωνα την αναίρεση που στρέφεται κατά της απαλλαγής από το αδίκημα της κακούργηματικής εκβίασης. 


- Απορρίπτει κατά πλειοψηφία (2 - 1) την αναίρεση της απαλλαγής από το αδίκημα της εγκληματικής οράνωσης και της μετατροπής του στο πλημμέλημα της σύστασης και συμμορίας.

- Απορρίπτει επίσης την αναίρεση της απαλλαγής από το αδίκημα της άπατης σε βαθμό κακουργήματος (επίσης κατά πλειοψηφία 2 - 1).

Το Ποινικό Τμήμα αναιρεί εν μέρει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και συγκεκριμένα το σκέλος για την παράβαση του άρθρου 132 του νομού 2725/99 (αθλητική δωροδοκία με συνέπεια την αλλοίωση του αποτελέσματος αγώνος) και συνακόλουθα για την αξιόποινη πράξη της συμμορίας, για λόγους ελλιπούς αιτιολογίας.

Συνεπώς θα κριθεί εκ νέου αν ο κ.Μαρινάκης θα παραπεμφθεί για το μοναδικό κακούργημα που έχει απομείνει υπό διερεύνηση.

«Ο Άρειος Πάγος βάζει ταφόπλακα στην δίωξη ως προς τις πράξεις για τις οποίες είχε αθωωθεί ο κ. Μαρινάκης από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, οι οποίες καθίστανται αμετάκλητες και με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται απόλυτα», αναφέρει ο δικηγόρος του κ. Μαρινάκη, Β. Δημακόπουλος. «Παράλληλα αναιρούνται οι παραπεμπτικές διατάξεις για το άρθρο του αθλητικού νόμου περί αθλητικής δωροδωκίας, καθώς και οι αντίστοιχες ως προς την σύσταση συμμορίας γιατί δεν θεωρούνται δικαιολογημένες. Πλέον, σε βαθμό βεβαιότητας αναμένω απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και για τις εν λόγω διατάξεις» προσθέτει.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου