Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αστυνομίας για τα πρόσφατα επεισόδια



Κατά της αστυνομίας για την «αδικαιολόγητη βία των ΜΑΤ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εναντίον πολιτών, στρέφονται με κείμενο τους οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα «εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να περιοριστούν μέχρι οριστικής εξαφάνισης τα φαινόμενα καταστολής».  

Με αφορμή τις πρόσφατες εικόνες βίας έξω από συμβολαιογραφεία οι «53» επισημαίνουν την ανάγκη «εκδημοκρατισμού» της ΕΛ.ΑΣ. με απαγόρευση χρήσης χημικών και την υποχρεωτική χρήση διακριτικών στα όργανα». Εκφράζουν τέλος την ελπίδα να μην επαναληφθούν οι εικόνες αυτές στην αυριανή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά το κείμενο των «53» όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Commonality που εκφράζει τις θέσεις της κίνησης.

«Eίναι πικρό, αλλά τις χθεσινές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας, τις έχουμε ξαναδεί ή μάλλον τις βλέπαμε διαρκώς, σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και δεν είναι μόνο τα γεγονότα αδικαιολόγητης βίας της Τετάρτης 14/03/2018, έξω από το συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστοκλέους, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το Υπουργείο Παιδείας της περασμένης εβδομάδας, όπου δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες, μόνιμοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι, υπέστησαν την αδικαιολόγητη βία των ΜΑΤ, γεγονός που  σωστά στιγματίσθηκε και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Όλα τα παραπάνω θέτουν σκληρά και σοβαρά ερωτήματα, και κυρίως το ερώτημα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να περιορισθούν μέχρι οριστικής εξαφάνισης τα φαινόμενα καταστολής. Γνωρίζουμε ότι σε πολιτικό επίπεδο η απάντηση είναι καταφατική, όμως αυτό δεν αρκεί, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. (απαγόρευση χρήσης χημικών, υποχρεωτική χρήση διακριτικών στα όργανα). Εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι ήδη έχουμε αργήσει, καθώς έχουν περάσει 3 χρόνια από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης και το επίδικο παραμένει ανοιχτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία, ακόμα και όταν τα κίνητρά της είναι ασαφή, δεν αντιμετωπίζεται με ποινικοποίηση και καταστολή. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της κατοικίας των αδύναμων οφειλετών, μόνο έτσι θα πεισθεί η κοινωνία.

ΥΓ: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι απαράδεκτες εικόνες δεν θα επαναληφθούν στην αυριανή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου