Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Βράζει» από οργή το Σακραμέντο – Κηδεύεται 22χρονος που εκτέλεσαν αστυνομικοί χωρίς λόγο



Σήμερα στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια θα πραγματοποιηθεί μια τελετή με πολλή συγκίνηση και ένταση, στην οποία θα μιλήσει και ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον. Η ιστορική αυτή προσωπικότητα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών θα προσπαθήσει να βοηθήσει την οικογένεια και τους φίλους του να αποχαιρετήσουν τον Στέφον Κλαρκ, 22 ετών, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο νεαρός Αφροαμερικανός εκτελέστηκε από δύο αστυνομικούς μέσα στον κήπο του σπιτιού του, σε μια φτωχή συνοικία του νότιου Σακραμέντο. Οι αστυνομικοί πίστευαν ότι κρατούσε όπλο, ενώ στην πραγματικότητα στα χέρια του είχε απλώς ένα iPhone.  Το νιοστό αυτό περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών έχει προκαλέσει την οργή της κοινότητας. Μετά τον φόνο του Κλαρκ οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης κλείνουν τακτικά από τους διαδηλωτές. Οι ίδιοι εμπόδισαν και την είσοδο των θεατών σε δύο αγώνες NBA: χιλιάδες άνθρωποι έμειναν έξω από το γήπεδο γεγονός που ώθησε τον ιδιοκτήτη της τοπικής ομάδας του NBA, των Kings, να απευθύνει έκκληση για ειρήνη και ενότητα στο ημίχρονο.

Το βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του Κλαρκ, πατέρα δύο παιδιών, το οποίο τραβήχτηκε από τις κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί, προκαλεί σοκ. Οι δύο αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του 20 φορές, προτού του ζητήσουν να σηκώσει τα χέρια του ψηλά. Η αστυνομία είχε λάβει μια κλήση για κάποιον που έσπαγε τα τζάμια αυτοκινήτων. Πιστεύοντας ότι ο Κλαρκ ήταν ο δράστης, οι δύο αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγούν με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας. Ο νεαρός άνδρας κατέφυγε στον κήπο της γιαγιάς του, όπου τον σκότωσαν. «Είπα στους αστυνομικούς: “Δεν είστε παρά δολοφόνοι”», δήλωσε η Σεκίτα Τόμσον στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox 40.


Το πλήθος που θα αποχαιρετήσει σήμερα τον Κλαρκ αναμένεται να είναι μεγάλο. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και μεταφέρθηκε στη μεγαλύτερη εκκλησία του νότιου τμήματος του Σακραμέντο, ώστε να μπορέσει να παραστεί «ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής» στον Στέφον Κλαρκ, δήλωσε εκπρόσωπος του αλ Σάρπτον. Στη συνέχεια ο αιδεσιμότατος θα δώσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον δικηγόρο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο οποίος βοήθησε τις οικογένειες του Τρέιβον Μάρτιν και του Μάικλ Μπράουν, των δύο μαύρων που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία το 2012 και το 2014. Οι θάνατοί τους προκάλεσαν ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, το Black Lives Matter.

Δεκάδες ακτιβιστές του κινήματος έχουν ήδη ζητήσει από την εισαγγελέα του Σακραμέντο Αν Μαρί Σούμπερτ να ασκήσει διώξεις στους δύο αστυνομικούς.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου