Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Βενιζέλος: «Γελοιότητα» η δικογραφία – μας επιστρέφουν στην εποχή των Πάμπερς



Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που λένε ότι δεν έδιναν τις μίζες της Novartis αλλά τις περιγράφουν με λεπτομέρειες – και με αναφορές για βαλίτσες γεμάτες λεφτά στο Μαξίμου και σε άλλους. Την άρση του καθεστώτος προστασίας τους ζήτησε ο Βενιζέλος.

Για «επικίνδυνη γελοιότητα» που επαναφέρει τη χώρα «στην εποχή των Πάμπερς» έκανε λόγο ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος εμπλέκεται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά. Mιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την άρση του καθεστώτος προστασίας των τριών προστατευόμενων μαρτύρων πάνω στους οποίους έχει βασιστεί η δικογραφία της Novartis.

«Ολη η λογική αυτή του 1989 μόνο που αυτή τη φορά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι διάβασε τη δικογραφία της Novartis η οποία φυλάσσεται στην αίθουσα 131 της Βουλής. Και οι υποστήριξε ότι οι μοναδικές ουσιώδεις καταθέσεις είναι αυτές που έγιναν από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο επικεφαλής της Novartis είχε δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα.

«Πρόκειται για άθλια συκοφαντία» είπε ο κ. Βενιζέλος για τις συγκεκριμένες μαρτυρίες και μίλησε για «δημοκρατικά επικίνδυνη γελοιότητα» και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς που «ξεφτιλίζουν το κράτος δικαίου».

«Είναι αδιανόητο. Πρόκειται για προσβολή της λογικής και της αλήθειας» πρόσθεσε και κατήγγειλε ότι η όλη υπόθεση αποτελεί μια «παράσταση» που μας γυρνάει πίσω στο 1989 «στην εποχή του Μαμανέα και των Πάμπερς».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να αρθεί το καθεστώς προστασίας των τριών μαρτύρων ώστε οι ισχυρισμοί τους να αντικρουστούν  δημοσίως. Ζήτησε, μάλιστα, να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα καλέσει στη συνέχεια τους προστατευόμενους μάρτυρες για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «θεσμικά καλαμπούρια» και αμφισβήτησε πλήρως τις καταθέσεις των μαρτύρων τονίζοντας ότι με τη «θεωρία των Πάμπερς» κατηγορείται όλο το πολιτικό σύστημα.

Οι πρώτες πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανέγνωσαν τη δικογραφία αναφέρουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις «ωφέλιμες» πληρωμές.

«Ωμός πολιτικός αντιπερισπασμός»
Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης κάποιων πληρωμών μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών. Η πλήρης γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια, ο οποίος έκανε λόγω για «δυσώδεις αναφορές εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών, δημοσιογράφων».

Και ο πρώην υπουργός συμπλήρωσε:

«Και για να το πω πάρα πολύ απλά, γιατί έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία Πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα Πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα. Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας.

» Και φυσικά το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει αυτή την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε να μπορεί η ήδη λειτουργούσα εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως ώστε να αποδειχθεί ότι αυτά που λένε είναι αναπόδεικτα, ή εν πάση περιπτώσει αν μπορούν να τεκμηριωθούν για κάποιον και για κάποτε, αυτό ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα, για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού». 

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές, αλλά ο κ. Φρουζής. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα, όπως ανέφερε το protothema.gr, ισχυρίζονται ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες!

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις μάρτυρες ξεκινούν με την περίοδο του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου τον οποίο όπως υποστηρίζουν δωροδόκησε ο κ. Φρουζής προκειμένου να παρασύρει τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να εγκρίνει την παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμβολίων.

Μεταξύ άλλων ισχυρίζονται ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών αλλά και απευθείας με «τσάντα» μεγάλα χρηματικά ποσά, πως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite», ενώ τα χρήματα για τον κ. Σαμαρά μεταφέρθηκαν στο Μαξίμου με βαλίτσα που είχε και ροδάκια.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, όπου τόνισε ξανά πως πρόκειται για «επανάληψη της ιστορίας των Πάμπερς, αυτή τη φορά ως φάρσα».

Διαβάστε τι ειπώθηκε

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, είσαστε ο πρώτος που μπήκε στην αίθουσα 131 του Κοινοβουλίου και είδε τα όσα έχουν διαβιβαστεί σε σχέση με την υπόθεση Novartis στη Βουλή. Είδαμε νωρίτερα και την οργισμένη σας δήλωση. Τι ήταν λοιπόν, πείτε μας, αυτό που είδατε και προξένησε μια τέτοια αντίδραση από την πλευρά σας.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Επί μήνες παρακολουθούμε ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σκηνικό. Απειλές του Πρωθυπουργού και διαφόρων υπουργών. Μυθολογία, φημολογία ότι επίκεινται φοβερές αποκαλύψεις. Τελικά, πάω και βλέπω έναν φάκελο δικογραφίας που έχει ως ουσιαστικό περιεχόμενο τρεις όλες και όλες καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων, οι οποίοι χωρίς να επικαλούνται κανένα τεκμήριο, αφηγούνται μια ιστορία που λέει ότι δωροδοκούνται Πρωθυπουργοί, υπουργοί, επί δεκαπέντε χρόνια, επί είκοσι χρόνια, ότι διακινούνται εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να εξηγεί κανείς για ποιον σκοπό, για ποια πράξη διευκόλυνσης προς όφελος της Novartis γίνεται αυτό.

Σία Κοσιώνη: Οι μαρτυρικές καταθέσεις δεν συνιστούν στοιχεία στη διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη, καταρχάς, θα ήθελα να καταλάβετε το εξής: Οι καταθέσεις αυτές έχουν δοθεί τις τελευταίες σαράντα πέντε ημέρες. Δεν υπήρχαν, υποτίθεται, πριν από σαράντα πέντε μέρες. Κι όμως, επί δύο χρόνια, κινείται ένας ολόκληρος επικοινωνιακός μηχανισμός γύρω από την υπόθεση αυτή. Και σας τα λέω αυτά με πολύ μεγάλη άνεση γιατί μέσα από τις καταθέσεις αυτές δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο πρόσωπό μου πλην της αστειότητας ότι «κάτι θα περίσσεψε από τον κ. Λοβέρδο να δώσει και στον υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο», έχοντας μπερδέψει την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών με την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σία Κοσιώνη: Σας εμπλέκουν, δηλαδή, δια του κ. Λοβέρδου, κύριε Βενιζέλο, για να καταλάβουμε ποια είναι η δική σας εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η αναφορά στο πρόσωπό μου είναι μάλλον από συνήθεια και κεκτημένη ταχύτητα, και έκαναν το μεγάλο λάθος, νομίζω είναι ένα στρατηγικό λάθος, να βάλουν και εμένα απέναντί τους. Αλλά, ως καθηγητής του Δικαίου και ως έμπειρος κοινοβουλευτικός και ως παλιός υπουργός Δικαιοσύνης, ξέρω να διαβάσω έναν φάκελο. Σας λέω λοιπόν ότι είναι μια αστεία επανάληψη του 1989. Είναι η επανάληψη της ιστορίας των Πάμπερς, αυτή τη φορά ως φάρσα.

Σία Κοσιώνη: Άρα μιλάτε για ένα στημένο σκάνδαλο…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Όπως ο Μαμανέας πήγε τα Πάμπερς στον Πρωθυπουργό, τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου, και έτσι τώρα έχουμε Πάμπερς βαλίτσες που πηγαίνουν στον κ. Σαμαρά, στον κ. Πικραμμένο, σε όλους τους υπουργούς, και, βέβαια, υπάρχουν ορισμένα περίεργα πολιτικά κενά διότι κάποιοι υπουργοί ή κάποιοι Πρωθυπουργοί συγκεκριμένης ταυτότητας δεν αναφέρονται.

Σία Κοσιώνη: Ναι. Να ρωτήσω κάτι, γιατί εδώ υπάρχει ένα πολύ σαφές και πολύ σοβαρό υπονοούμενο από την πλευρά σας. Προφανώς, μιλάτε για μια στημένη υπόθεση, κύριε Βενιζέλο, μια υπόθεση…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν είναι υπονοούμενα. Εγώ πιστεύω ότι έχουν παραβιαστεί όλοι οι δικονομικοί κανόνες

Σία Κοσιώνη: Για να στηθεί μια τέτοια υπόθεση τέτοιου μεγέθους θα πρέπει να συμμετέχει και η Δικαιοσύνη. Άρα, αυτό που λέτε ενέχει και μια σαφέστατη μομφή κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης. Λέτε λοιπόν, ότι έχει χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση από την Κυβέρνηση;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν ξέρω ποιος έχει χειραγωγήσει ποιον. Εγώ είδα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με προκλητικό και αναρμόδιο τρόπο να επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να συσκέπτεται μαζί της για εκκρεμή δικογραφία. Είδα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, απολύτως αναρμόδιο, να έχει γνώση του φακέλου και να αποφαίνεται ως δικαστής και να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό. Είδα τον υπουργό Δικαιοσύνης να εκφράζει άποψη επί τη ουσίας ενώ είναι απλός διαβιβαστής. Κοιτάξτε. Η μομφή έγκειται καταρχάς στο ότι δόθηκε το καθεστώς του προστατευόμενου και ανώνυμου μάρτυρα σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με οργανωμένο έγκλημα, με δολοφονίες, με εμπόριο ναρκωτικών. Καταγγέλλουν τρεις μάρτυρες πολιτικές δωροδοκίες, απιστίες, τη λειτουργία του κράτους και των κυβερνήσεων. Γιατί δεν λένε το όνομά τους; Τι φοβούνται;

Σία Κοσιώνη: Για να είναι κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας, το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα θα πρέπει να τηρεί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις εν προκειμένω.

Σία Κοσιώνη: Δεν προστατεύονται μόνο μάρτυρες, κύριε πρόεδρε, που έχουν να κάνουν με εγκλήματα…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Φαντάζεστε μια διαδικασία η οποία στρέφεται κατά δύο πρώην Πρωθυπουργών και κατά δέκα υπουργών με κουκουλοφόρους μάρτυρες; Χωρίς δυνατότητα να ξέρεις ποιος λέει ψέματα ώστε να τον μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση, να του κάνεις αγωγή, ποιος ψευδορκεί, να μην μπορείς να κάνεις δημόσια αντεξέταση; Αυτά είναι κωμωδία. Και όλοι αυτοί τι λένε; Ότι άκουσα, είδα, υποθέτω. Δεν λέει κανείς τίποτα συγκεκριμένο. Συναγωγές. Σας τα λέω αυτά ως επιστήμων, ως πολιτικός και ως πολίτης. Από τη λάσπη πάντα κάτι μένει. Και αυτό που μένει είναι η ηθική βλάβη της Δημοκρατίας, όχι των προσώπων των συγκεκριμένων, ο εκβαρβαρισμός του δημοσίου βίου και, βέβαια, ο ωμός αποπροσανατολισμός. Αντί να μιλάμε τώρα για την Οικονομία και την έξοδο από την κρίση ή για τα Σκόπια…

Σία Κοσιώνη: Κύριε πρόεδρε, προστατευόμενοι μάρτυρες ανώνυμοι μάρτυρες έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες υποθέσεις. Σας θυμίζω την υπόθεση της Χρυσής Αυγής…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μάλιστα. Είναι ίδιας τάξεως; Είναι ίδιο να σε απειλεί η Χρυσή Αυγή να σε σκοτώσει και ίδιο να καταθέτεις ότι πήρε ένας πρωθυπουργός μια βαλίτσα με λεφτά;

Σία Κοσιώνη: Άρα, στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά σας για άρση της προστασίας των μαρτύρων, τι περιθώριο κινήσεων έχετε, τι μπορείτε να κάνετε;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η Βουλή μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα, αυτό χωρίς να εξετάσει τους μάρτυρες; Χωρίς να ελέγξει την αξιοπιστία τους; Πού πάμε, τι δημόσιος βίος είναι αυτός; Με κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που νομίζουν, οι δύστυχοι, ότι θα είναι εσαεί προστατευμένοι; Και αυτοί είναι θύματα. Κάποιοι τους δημιούργησαν την εντύπωση ότι ως ανώνυμοι μάρτυρες δεν θα ελεγχθούν, ενώ προφανώς και θα ελεγχθούν. Είναι όπως ο κύριος Μαμανέας, είπε ότι κουβάλησε τα Πάμπερς στον Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα τα Πάμπερς, τριάντα χρόνια μετά, είναι βρεγμένα και δύσοσμα και τα έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σία Κοσιώνη: Η υπόθεση Novartis, όπως γνωρίζετε, δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα, αλλά έχει πόδια, έχει πλοκάμια και σε άλλες χώρες όπου και εκεί έχουμε μεγάλες δικαστικές διαμάχες και μεγάλες συζητήσεις. Με αυτό που λέτε τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχετε βιαστεί να βγάλετε ενδεχομένως ένα συμπέρασμα δια του οποίου ακυρώνεται συλλήβδην αυτή την υπόθεση. Είστε σε θέση με τις πληροφορίες που κατέχετε να το κάνετε αυτό;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Δεν έχω πληροφορίες που κατέχω εκ Θεού. Έχω τις πληροφορίες της δικογραφίας. Αφήστε να σας πω τι διάβασα, λοιπόν. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μιλάμε τώρα για πιθανές δωροδοκίες ή για χρηματισμούς γιατρών δεν μιλάμε για υπηρεσιακά πρόσωπα, μιλάμε για πρωθυπουργούς, μιλάμε για υπουργούς και μιλάμε και για υπουργούς ασχέτους, χωρίς καμία αρμοδιότητα, χωρίς καμία δυνατότητα επιρροής. Δεν μιλάμε μόνον για υπουργούς οι οποίοι μπορεί να εξέδωσαν μια πράξη η οποία ενδεχομένως ευνόησε κάποτε. Και να σας πω και κάτι; Εγώ δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν, αλλά ότι έχει να πει κάποιος να το πει για κάποιον ονομαστικά, συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα, στοχευμένα, όχι λάσπη στον ανεμιστήρα και όχι γενικευμένη επίθεση απαξίωσης τους πολιτικού κόσμου. Βεβαίως αν είχαν στοιχεία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά μίας ελβετογερμανικής εταιρείας θα την είχαν εξοντώσει, όπως έγινε με τη Siemens. Βεβαίως και μπορεί να υπάρχει κάτι για κάποιον, κάποια στιγμή. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το σκηνικό αυτού του οχετού επί δικαίων και αδίκων, με κουκουλοφόρους δήθεν μάρτυρες, με τη συνεργασία των εισαγγελικών αρχών.

Σία Κοσιώνη: Είδαμε πολλούς συναδέλφους σας μεταξύ αυτών και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, να λένε ότι θα στραφούν δικαστικά, θα προσφύγουν δικαστικά σε ότι αφορά στην εμπλοκή τους σ αυτήν την υπόθεση. Εσείς θα πράξετε κάτι ανάλογο;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Προφανέστατα, γιατί εγώ είμαι και ο πιο άσχετος, αυτός που έχει τη μικρότερη επαφή με το θέμα.

Σία Κοσιώνη: Εναντίον πού θα στραφείτε; Θα στραφείτε εναντίον του Πρωθυπουργού, του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως ο κ. Σαμαράς;

Βαγγέλης Βενιζέλος: Εναντίον όλων. Με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης θα ασχοληθούμε μετά τις εκλογές, όταν υπάρξει νέα βουλή και νέα κυβέρνηση. Τώρα, θα ασχοληθούμε με τους συκοφάντες ψευδομάρτυρες και τους ηθικούς αυτουργούς, εντός και εκτός Δικαιοσύνης, εντός και εκτός κυβέρνησης

Σία Κοσιώνη: Θα σας πουν πάντως, το προλαβαίνω αυτό ενδεχομένως, θα σας πουν ότι απειλείτε προστατευόμενους μάρτυρες…

Βαγγέλης Βενιζέλος: Εγώ απειλώ προστατευόμενους μάρτυρες; Δηλαδή, αυτούς που συκοφαντούν τον πολιτικό κόσμο; Τι απειλώ; Η άσκηση του νομίμου δικαιώματος να μηνύσεις κάποιον για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδορκία συνιστά απειλή; Και η δική τους πράξη τι είναι; Είναι μία απόπειρα πολιτικής δολοφονίας. Πώς θα τιμωρηθεί αυτή η πράξη; Αυτή η πράξη είναι βαρύτατη, είναι δολοφονία προσώπων, χαρακτήρων και θεσμών. Και έχουμε μια ομάδα πολιτικών στελεχών, οι οποίοι όλον αυτό το καιρό ξευτιλίζουν τη Δικαιοσύνη και τη διάκριση των εξουσιών. Ποτέ δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα δεν είναι, πια, κράτος δικαίου. Και μην ξεχνάτε, τα Σκόπια, την Οικονομία, την Τουρκία και τη μοίρα της χώρας, γιατί αυτό θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.



Πηγή : protagon.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου