Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Οι έριδες απειλούν ακόμη και την ύπαρξη των Σοσιαλδημοκρατών



Υπαρξιακή απειλή για τον νεογέννητο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία αποτελούν οι έριδες στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Οι Κασσάνδρες σε όλη την Ευρώπη προβλέπουν ότι το ιστορικό κεντροαριστερό κόμμα της Γερμανίας θα ακολουθήσει την πορεία των ιδεολογικών του συντρόφων σε Γαλλία και Ολλανδία. Μετά το δεινό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, όπου το SPD έφθασε στο πιο χαμηλό ποσοστό στην ιστορία του με 17%, η επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας με την Αγκελα Μέρκελ μάλλον δεν αμβλύνει τις ανησυχίες.

Οπως επισημαίνει σε άρθρο του ο ανταποκριτής του διαδικτυακού περιοδικού Politico, ο Μάρτιν Σουλτς δεν ήταν ο σωτήρας του SPD, όπως πολλοί ήλπιζαν. Αξιωματούχοι του κόμματος παραπονούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ο ηγέτης του κόμματος δεν διαθέτει σχέδιο, ούτε και όραμα.

Η μεταστροφή του, που οδήγησε στη σύναψη συμφωνίας μεγάλου συνασπισμού, στέρησε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας του. Παρά την απόφαση του Σουλτς να παραιτηθεί από την ηγεσία, μετά την έγκριση της πρότασης συνασπισμού από τη βάση του κόμματος στις αρχές Μαρτίου, το SPD δεν αναμένεται να ανακάμψει.

Εξέχουσα θέση στη συμφωνία καταλαμβάνει η αποδοχή προτάσεων των Σοσιαλδημοκρατών για ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Η ηγεσία του SPD εκτιμά ότι η χρηματοδότηση της ανακαίνισης σχολικών μονάδων, η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, η κατασκευή χιλιάδων νέων κατοικιών ελεγχόμενου ενοικίου, η πρόσληψη χιλιάδων νέων νοσηλευτών για την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και η ενίσχυση της άμυνας, θα πείσουν τη βάση του κόμματος και τα 460.000 μέλη του για την ανάγκη υπερψήφισης της πρότασης σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, όμως, την παρουσία του σχεδιάζει να κάνει ιδιαίτερα αισθητή το νέο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή Βουλή, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Παρότι το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας δεν προσδίδει στην AfD τον επίσημο «τίτλο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κοινοβουλευτική παράδοση επιτάσσει ότι το ακροδεξιό κόμμα θα απολαμβάνει σημαντικά προνόμια στην Μπούντεσταγκ.

Κάθε φορά που η καγκελάριος Μέρκελ θα μιλάει από το βήμα της Βουλής, η AfD θα είναι το πρώτο κόμμα με δικαίωμα απάντησης, ενώ στη συζήτηση του προϋπολογισμού, το κόμμα θα δικαιούται να πάρει πρώτο τον λόγο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian στο Βερολίνο, Φίλιπ Ολτερμαν.

Το κόμμα έχει ήδη εκμεταλλευθεί τη θέση του, διορίζοντας τον γνωστό πολέμιο των προγραμμάτων διάσωσης εντός Ευρωζώνης και επικριτή της ΕΚΤ, Πέτερ Μπέρινγκερ, ως επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Προϋπολογισμού. Μέσω του Μπέρινγκερ, η AfD θα έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί την ψήφιση νόμων με τους οποίους διαφωνεί. Επίσης, το κόμμα εξασφάλισε την προεδρία δύο ακόμη σημαντικών κοινοβουλευτικών επιτροπών: των Νομικών Θεμάτων και του Τουρισμού.

Τα μέλη του ομοσπονδιακής Βουλής, αντιμέτωπα με το φάσμα της εκλογής σημαντικού αριθμού βουλευτών της άκρας Δεξιάς τον περασμένο Ιούνιο στην Μπούντεσταγκ, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής των κοινοβουλευτικών κανόνων, έτσι ώστε κάθε συνεδρίαση να ανοίγει με ομιλία του αρχαιότερου βουλευτή και όχι του γηραιότερου, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Αυτό δεν επέτρεψε στον ακροδεξιό Βίλχελμ φον Γκότμπεργκ, γνωστό αρνητή του Ολοκαυτώματος, να ανοίγει τις συνεδριάσεις της Μπούντεσταγκ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, όμως, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές της AfD δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του Κοινοβουλίου – παρότι το σύνολο των επερωτήσεων που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα αφορούν τα δύο «αγαπημένα» τους ζητήματα: το μεταναστευτικό και οι δραστηριότητες της άκρας Αριστεράς.

Σε πρόσφατο άρθρο της η αριστερή εφημερίδα TAZ σχολίαζε: «Η AfD ανέχεται ναζιστικά συνθήματα στις συγκεντρώσεις της και χρησιμοποιεί το Κοινοβούλιο ως σκηνικό προκλήσεων. Αυτό δεν επηρεάζει τη δημοτικότητά της, καθώς αυτό ακριβώς επιθυμούν οι ψηφοφόροι της: ένα δεξιό κόμμα διαμαρτυρίας».

Κόρμπιν και SPD

«Η βάση του SPD αναζητεί τον δικό της Κόρμπιν», έγραφε η ιστοσελίδα της Deutsche Welle. Ο τίτλος παρέπεμπε στον ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, που προχώρησε σε αριστερόστροφη ανανέωση και όχι μόνο επιβίωσε εσωκομματικά αλλά και οδήγησε σε άνοδο το κόμμα του στις εκλογές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι Jusos, οι νέοι του SPD, που έκαναν καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα με σύνθημα «γραφτείτε και ψηφίστε όχι» (στον μεγάλο συνασπισμό). Από την Πρωτοχρονιά και μετά γράφτηκαν 24.400 νέα μέλη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 464.000. Παραμένει αμφίβολο, όμως, αν οι αμφισβητίες καταφέρουν να γείρουν την πλάστιγγα.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου