Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Επίδομα ενοικίου έπαιρναν και οι Φωτάκης, Σγουρίδης, Μάρδας, Φάμμελός



Φαίνεται πως είναι παραπάνω από ένας ή δυο οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που λάμβαναν επίδομα ενοικίου, καθώς μετά το ζεύγος Ράνια Αντωνοπούλου- Δημήτρη Παπαδημητρίου, που αποχώρησαν αμφότεροι από την κυβέρνηση μετά τον σάλο, και οι Δημήτρης Μάρδας, Κωνσταντίνος Φωτάκης Παναγιώτης Σγουρίδης  έλαβαν επιδότηση ενοικίου.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μαρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.

O Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας (Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα), ο οποίος είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (Ιανουάριο 2015-Αυγουστο 2015), δηλαδή την πρώτη περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έλαβε ένα κονδύλι 5.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Φωτάκης σε παρέμβαση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ  αρνήθηκε ότι έλαβε το επίδομα ενοικίου, αφού όπως είπε έγινε αίτηση, αλλά δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα, αφού όπως είπε διαμένει στο σπίτι του γιού του στην Αθήνα.  «Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω», πρόσθεσε ο υπουργός.


Ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και υφυπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 2015- Νοέμβριο 2016). ο κ.Μαρδας, στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έκανε αίτηση και το έλαβε στις 25 Απριλίου 2016 και έτσι 8 μήνες αργότερα εγκρίθηκε η δαπάνη. Μάλιστα φέρεται να είναι και ένα από τα πρόσωπα πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίμαχη διάταξη.


Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015 -Ιούλιος 2015) και υφυπουργός Υποδομών (Σεπτέμβριος 2015-Φεβρουάριο 2016).


Και ο κ. Σγουρίδης σε επικοινωνία που είχε με τον ΣΚΑΪ αρνήθηκε πως έλαβε 7.000 ευρώ, αφού όπως είπε, όντως έκανε αίτηση, αλλά έλαβε μόλις 350 ευρώ, εξηγώντας ότι έμενε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο Αιγάλεω, έναντι 50 ευρώ το μήνα για 7 μήνες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και ο Σωκράτης Φάμμελός αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παίρνει το επίδομα ενοικίου.

Μάρδας: Πήρα το επίδομα και θα το επιστρέψω

Επιβεβαίωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ότι έλαβε την επιδότηση ενοικίου και δηλώνει ότι θα επιστρέψει το ποσό.

Μετά την εμπλοκή του ονόματός του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου.

«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση».

Υπενθυμίζει ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια και επισημαίνει πως όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, διορθώνεται ή καταργείται.

«Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω», καταλήγει.

Διάψευση από τον Φωτάκη

Διέψευσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης αναφορικά το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ σύμφωνα με το οποίο ήταν ένας από τους τρείς υπουργούς που είχαν ζητήσει επίδομα ενοικίου.
Με τίτλο: «Αναληθές ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ», η ανακοίνωση του υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη αναφέρει επι λέξει:

«Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές.

Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η τακτική σπίλωσης από συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου