Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Στοιχεία σοκ για την σεξουαλική κακοποίηση από το Χαμόγελο του Παιδιού: Φοβούνται την καταγγείλουν



Ένα 12χρονο κορίτσι, το απόγευμα της Δευτέρας χτύπησε την πόρτα του Χαμόγελου του Παιδιού στο Αγρίνιο, καταγγέλλοντας τον πατέρα της για κακοποίηση. Πρόκειται για μια από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός στα 22 χρόνια λειτουργίας του. Μόνο πέρσι, το Χαμόγελο στάθηκε στο πλευρό 90.675 παιδιών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των δράσεων που παρουσίασε χθες το Χαμόγελο του Παιδιού, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» το 2017 δέχτηκε 221.152 κλήσεις, από τις οποίες το 37,5% ήταν καταγγελίες για παιδιά σε κίνδυνο. Οι 848 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά. Το 39% αυτών των καταγγελιών ήταν για παιδιά μέχρι έξι ετών και στο 51% οι καταγγελίες σχετίζονταν με παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 37,5% των καταγγελιών, θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, το περσινό έτος πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχε ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον. Μάλιστα, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου, με το 47% να αφορά παιδιά σε παραμέληση.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, «οι αριθμοί δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι το φαινόμενο της μη αύξησης των καταγγελιών που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας απέναντι στα παιδιά, καθώς, από τις ιστορίες που δημοσιοποιούνται, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται».

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι κάθε φορά που δημοσιοποιείται ένα τέτοιο περιστατικό, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχεται πολύ περισσότερες κλήσεις.

Μεταξύ άλλων, το Χαμόγελο στήριξε 17.731 παιδιά οικογενειών, φορέων και δομών προσφύγων, που πλήττονται από τη φτώχεια. Σε ποσοστό 74,3% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχολούνταν σε επισφαλή εργασία.

Στον τομέα της υγείας, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει διακομιδές για 2.803 νεογνά και παιδιά, εκ των οποίων τα 637 ήταν νεογνά και βρέφη. Υποστηρίχθηκαν και 1.267 παιδιά με προβλήματα υγείας, από τα οποία τα 309 ήταν ανασφάλιστα.

Μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης ισάριθμων εξαφανισμένων παιδιών. Από αυτά, τα 115 βρέθηκαν, τρία αναζητούνται ακόμα, ενώ για δέκα παιδιά διακόπηκε η επικοινωνία.

Συνολικά, 297 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 σπίτια του Οργανισμού, πανελλαδικά, από τα οποία τα 58 ήρθαν το 2017. Αλλα 55 ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ σπουδάζουν, εργάζονται ή αναζητούν εργασία.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που λειτουργεί και τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που χρησιμοποιεί. «Μία αδικία που την αισθανόμαστε διαχρονικά», τόνισε. Μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να ξεκινήσει πάλι σειρά επαφών με υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές, ενώ έχει ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση «για την εξαίρεση από τη φορολόγηση των Οργανισμών που κάνουν πραγματική δουλειά».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ

221.152 τηλεφωνικές κλήσεις δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού το 2017

848 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά

37,5% των καταγγελιών παρουσίαζαν ως θύτες τους ίδιους τους γονείς

134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο δέχθηκε το Χαμόγελο το 2017

297 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 σπίτια του Οργανισμού, πανελλαδικά, από τα οποία τα 58 ήρθαν το 2017


ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου