Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Γιλντιρίμ σε Ζάεφ: Η κάθε χώρα αποφασίζει η ίδια για το όνομα της



«Λάθος» το όνομα μίας χώρα να καθορίζεται από μία άλλη ανέφερε σε δηλώσεις του, σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ,  ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ στην Άγκυρα την Δευτέρα. 

«Το όνομα μιας χώρας θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια. Είναι λάθος το όνομά της να καθορίζεται από μια άλλη χώρα. Παρ' όλα αυτά, η βαθύτερη ευχή μας είναι να δούμε το ζήτημα αυτό με την Ελλάδα να λύνεται με φιλικό τρόπο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε επίσης ότι είναι ανάγκη να διευθετούνται όλα τα θέματα μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

Μετά τις δηλώσεις, ο Ζόραν Ζάεφ είχε συνάντηση μίας ώρας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η πΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα (για το θέμα του ονόματος), προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Οι κ.κ. Ζάεφ και Ερντογάν συμπέραναν ότι οι δύο φιλικές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική τους συνεργασία μέσω της αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην πΓΔΜ και μέσω νέων πρωτοβουλιών από τη μεριά των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία σχετικά με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Σύμμαχος μας η Τουρκία

Νωρίτερα ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας» και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του τονίζοντας ότι ποτελεί σύμμαχο για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μας υποστηρίζει μόνο. Είναι ένας εταίρος που σέβεται τις προοπτικές μας, ιδιαίτερα την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ζάεφ κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Άγκυρα για την φιλική στάση που τηρεί.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν στρατηγικοί στόχοι της ΠΓΔΜ και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ένας από μεγαλύτερους υποστηρικτές της ένταξης της «Μακεδονίας» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, σημείωσε πως «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας. Η χώρα μας είναι υπερήφανη που έχει υπογράψει περισσότερες από 100 διμερείς συμφωνίες. Μετά την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» υπογράψαμε περισσότερες από 100 συμφωνίες, σε όλους τους τομείς».

Τα Βαλκάνια, εκτίμησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, τονίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.



ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου