Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ράμα στα ΝΕΑ: Οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα



Στο θέμα των Τσάμηδων επανέρχεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αν και ξεκαθαρίζει ότι η Αλβανία δεν διεκδικεί εδάφη από την Ελλάδα για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας – «εδαφικό ζήτημα δεν μπορεί να σταθεί», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Έντι Ράμα δεν διστάζει να δηλώσει ότι «οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα».

«Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;» αναρωτιέται. Ακόμα, προσθέτει ότι κανείς νουνεχής άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτοί οι άνθρωποι ή τα παιδιά τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης.

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τονίζει ότι Τίρανα και Αθήνα είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, «που θα είναι δίκαιη και για τις δύο χώρες».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πΓΔΜ, ο Έντι Ράμα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία» και δηλώνει ότι το να είναι σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ελλάδα.

Η συνάντηση στο Νταβός άνοιξε το δρόμο

Στις 25 Ιανουαρίου Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα συναντήθηκαν στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων», τόνιζαν ελληνικές πηγές. Η Αθήνα πιστεύει ότι η Αλβανία είναι έτοιμη για στρατηγική συμφωνία που θα επιλύει κρίσιμες διαφορές και θα ανοίγει το δρόμο για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Ο στόχος είναι η διευθέτηση των ζητημάτων να έχει ολοκληρωθεί εντός της άνοιξης», ανέφεραν οι πηγές.

Στη συνάντηση του Νταβός συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή της συμφωνίας, με τους δύο πρωθυπουργούς να έχουν στην ατζέντα τους και το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.


Πηγή : pontos-news.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου