Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ταϊβάν: Επτά νεκροί και 67 αγνοούμενοι από τον σεισμό



Μέλη των σωστικών συνεργείων ερευνούν τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, σε μια μάχη ενάντια στον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 67 ανθρώπων που παραμένουν αγνοούμενοι μετά τον ισχυρό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων κοντά στη δημοφιλή τουριστική πόλη Χουάλιεν, στην Ταϊβάν. 

Την Τετάρτη, σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός στην ίδια περιοχή μεγέθους 5,7 βαθμών, όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση. 

Η σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν και σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες τοπική ώρα, προκάλεσε τον τραυματισμό 260 ανθρώπων και την κατάρρευση 4 κτιρίων, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους. 

Ο δήμαρχος της Χουάλιεν Φου Κουν-σι δήλωσε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων προσεγγίζει στην παρούσα φάση τους 60, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Αρχικά, υπήρχαν φόβοι ότι ο αριθμός των αγνοουμένων αγγίζει τους 150 ανθρώπους. 

Πολλοί από τους αγνοούμενους θεωρείτο ότι είχαν παγιδευτεί στο εσωτερικό κτιρίων, που είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση μετά τον σεισμό. 

Διασώστες έχουν περικυκλώσει ένα 12οροφο κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη. Τα παράθυρα έχουν σπάσει και το κτίριο έχει πάρει κλίση σχεδόν 40 μοιρών. 

Τουλάχιστον 4 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα χαλάσματα και 52 ένοικοι του κτιρίου— 39 κάτοικοι και 12 πελάτες του ξενοδοχείου που βρίσκεται στους κάτω ορόφους— δεν έχουν προς το παρόν δώσει σημεία ζωής, σύμφωνα με τους πυροσβέστες. 

Στο ξενοδοχείο Marshal οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό έναν Ταϊβανέζο, ενώ άλλος ένας εγκλωβισμένος δεν τα κατάφερε, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση. 
Κινέζοι, Τσέχοι, Γιαπωνέζοι, υπήκοοι Σιγκαπούρης και Νότιας Κορέας βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών. 

«Είναι ο χειρότερος σεισμός στην ιστορία της Χουάλιεν ή τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια που εγώ ζω» δήλωσε ένας εθελοντής, ο Γιανγκ Χσι Χουά. 

«Δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα παρόμοιο, ποτέ ξανά δεν είχε καταρρεύσει κάποιο κτίριο. Επιπλέον, το έδαφος σειόταν ασταμάτητα, όλοι φοβόντουσαν, τρέξαμε σε ανοικτούς χώρους για να σωθούμε». 

Μετασεισμοί μεγέθους τουλάχιστον 5 βαθμών αναμένεται να πλήξουν τη νήσο τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. 

Στην πόλη Χουάλιεν διαμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση δρόμοι υπέστησαν καταστροφές, τουλάχιστον 40.000 σπίτια έμειναν χωρίς νερό και περίπου 1.900 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.



TO BHMA


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου