Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

«Παγωμένη» στο 1,67% η ανάπτυξη για το 2017


Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το 2017, ξεπέρασε τις προσδοκίες της Κομισιόν, η οποία χθες αναθεώρησε τις προβλέψεις και για φέτος και του χρόνου.

Στην Ελλάδα το 2017 η ανάπτυξη ήταν μικρότερη από εκείνη της ευρωζώνης και αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Για φέτος και του χρόνου θα επιταχυνθεί, ωστόσο η Κομισιόν διατηρεί τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου, δηλαδή δεν τις αναθεωρεί προς το καλύτερο.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τις χειμερινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες η Επιτροπή και οι οποίες είναι ενδιάμεσες, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν μόνο την εξέλιξη του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

Επόμενα βήματα

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα και εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και εκεί θα επικεντρωθούν από εδώ και πέρα προσπάθειες.

Σχετικά με τις συζητήσεις που θα έχει με την κυβέρνηση στην Αθήνα, είπε ότι θα διερευνηθεί τι θα ακολουθήσει, δηλαδή ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την επιθυμία μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα να γίνει σταδιακά και πάλι μία «κανονική» χώρα στην ευρωζώνη με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στη χώρα μας με τίτλο «Ανάπτυξη ξανά», η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πάλι, με το πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,6% το 2017, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην αύξηση της απασχόλησης. Προειδοποιεί, όμως, ότι η σταθερή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ουσιώδης για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Οπως επισημαίνεται, οι εξαγωγές ήταν ο βασικός μοχλός της ανάκαμψης, ενώ η Ελλάδα επωφελείται από την ευρύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η ισχυρή εξωτερική ζήτηση αναμένεται να δώσει ώθηση στις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για το 2018, αναφέρει η έκθεση.

Για τις επενδύσεις το 2017 τονίζεται ότι η υποχώρηση τους σε σχέση με τις προβλέψεις συνδέεται με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έφερε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η έκθεση επισημαίνει τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και του επιχειρηματικού κλίματος, τονίζοντας ότι αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μια μέτρια ανάπτυξη των επενδύσεων, παρόλο που οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να ομαλοποιηθούν σταδιακά. Το 2019 προβλέπεται πιο δυναμική αύξηση των επενδύσεων, που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη.

Αναθεώρηση

Σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Επιτροπή αναθεώρησε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του περασμένου Νοεμβρίου για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας την περίοδο 2017-2019 τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ε.Ε.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε στην ευρωζώνη 2,4% από 2,2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Για την Ελλάδα η εκτίμηση είναι ότι αυξήθηκε 1,6%, δηλαδή η ίδια πρόβλεψη που είχε γίνει τον Νοέμβριο.

Για το 2018, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,3% στην ευρωζώνη, ενώ το 2019 η αύξηση θα είναι της τάξης του 2,0%. Και στις δύο περιπτώσεις η Κομισιόν αναθεωρεί τις προβλέψεις του Νοεμβρίου προς τα πάνω. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5% τόσο φέτος όσο και το χρόνου, ενώ η πρόβλεψη είναι ίδια με εκείνη του Νοεμβρίου.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα κυμανθεί φέτος και του χρόνου σαφώς κάτω από το ανώτατο αποδεκτό όριο του 2,0% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το 2018 θα κυμανθεί στην ευρωζώνη στο 1,5% και του χρόνου στο 1,6%.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις παραπάνω προβλέψεις ανάπτυξης παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, όπως καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην οικονομία. Μεσοπρόθεσμα, οι υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ενδεχομένως να επηρεαστούν αρνητικά λόγω της επανεκτίμησης των κινδύνων και των θεμελιωδών μεγεθών.

Οι κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων λόγω της αβέβαιης έκβασης των διαπραγματεύσεων για το Brexit εξακολουθούν να υφίστανται, όπως και εκείνοι που συνδέονται με γεωπολιτικές εντάσεις και τη στροφή προς πιο εσωστρεφείς και προστατευτικές πολιτικές.


Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Ελεύθερος Τύπος


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου