Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΟΗΕ: «Βάρβαρες και συνοπτικές εκτελέσεις» στη Βεγγάζη


Η αποστολή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, (UNSMIL) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της από τις αναφορές για «βάρβαρες και αποτρόπαιες συνοπτικές εκτελέσεις» στην ανατολική πόλη Βεγγάζη έπειτα από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και εμφανίζουν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να εκτελούνται στο σημείο όπου σημειώθηκε την Τετάρτη διπλή βομβιστική επίθεση. 

Η UNSMIL με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι ο εκτελεστής είναι ο Μαχμούντ αλ Γουερφάλι, διοικητής ειδικών δυνάμεων, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία διεξαγωγής αντίστοιχων εκτελέσεων. 

«(Ο ΟΗΕ) απαιτεί την άμεση παράδοση του Μαχμούντ αλ Γουερφάλι στο ΔΠΔ, καθώς έχουν τεκμηριωθεί τουλάχιστον 5 παρόμοιες περιπτώσεις, μόνο εντός του 2017, που εκτελέστηκαν ή διατάχθηκαν από τον αλ Γουερφάλι», υπογραμμίζεται στην ανάρτηση. 

«Οσοι ευθύνονται για τη διάπραξη ή τη διαταγή συνοπτικών εκτελέσεων είναι ποινικά υπεύθυνοι με βάση το διεθνές δίκαιο» προστίθεται. 

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την ταυτότητα του εκτελεστή. 

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν εκτελέσεις μπροστά από το τέμενος Μπαγιάτ αλ Ραντουάν στη Βεγγάζη, όπου την Τετάρτη τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες. 

Μια από τις φωτογραφίες εμφανίζει ένοπλο με ρούχα στρατιωτικής παραλλαγής να σημαδεύει με το όπλο του στο κεφάλι του πρώτου σειράς ανδρών, οι οποίοι με δεμένα τα μάτια στέκονται γονατισμένοι με μπλε φόρμες μπροστά από τις κατεστραμμένες πύλες του τεμένους. Δεν έγινε ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι άνδρες αυτοί. 

Ο Αλ Γουερφάλι προέρχεται από επίλεκτη μονάδα που συνδέεται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.



ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου