Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών



Νέο επίσημο αίτημα έκδοσης των τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης στη χώρα μας υπέβαλε η Τουρκία. 

Η θέση της ελληνική πλευράς, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, είναι αρνητική, με δεδομένη βέβαια την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) απέρριψε το προηγούμενο αίτημα, όχι γιατί τους θεωρεί αθώους ή ένοχους αλλά γιατί έκρινε κυρίως πως δε θα έχουν δίκαιη δίκη.

Η τουρκική πλευρά είχε το δικαίωμα να επανέλθει με νέο αίτημα, ή ακόμα και αιτήματα, αρκεί αυτά να περιέχουν νέα στοιχεία για τους αξιωματικούς. 

Εκτιμάται δε ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα, το οποίο πάντως πιθανότατα θα είναι ατελέσφορο, αφού, όπως δημόσια είπε και ο κ.Κοντονής, ο Άρειος Πάγος πέραν της ουσίας της υπόθεσης στάθηκε κυρίως στο ενδεχόμενο οι τουρκοι αξιωματικοί να μην έχουν δίκαιη δίκη και αποφάνθηκε πως «δε θα έχουν». 

Συνεπώς, τίποτα δεν εμπόδιζε (νομικά) τους Τούρκους να υποβάλλουν το νέο αίτημα έκδοσης, όπως και έπραξαν, πλην αυτό θα είναι μια κίνηση με ελάχιστες πιθανότητες να ευδοκιμήσει για τους ίδιους. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η ίδια όπως την προηγούμενη φορά, δηλαδή η υπόθεση θα εισαχθεί στο συμβούλιο εφετών με πιθανότητα εκ νέου να καταλήξει τον Άρειο Πάγο.


Μίνα Μουστάκα
Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου